2 Δεκεμβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας

Σημαντική ανάκαμψη του κλάδου της ένδυσης -κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα σηματοδότησε από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πώλησης ρούχων στη χώρα μας και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

«Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά όλοι οι οικονομικοί δείκτες στους συγκεκριμένους κλάδους παρουσιάζουν ανοδική πορεία» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου, και προστίθεται ότι πλέον καταγράφεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της προ Covid-19 εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε στο 8μηνο φέτος, άνοδο 16,8% στην ένδυση και 13,7% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων παρουσίασαν άνοδο κατά 23% και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 14,6%. Έτσι, στο πρώτο οκτάμηνο του 2021, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας «έτρεξαν» με θετικό ρυθμό 22% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, από 987 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία αναδείχθηκαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, ήτοι του βαμβακιού, που παρουσίασαν άνοδο κατά 50% και ανήλθαν στο ποσό των 338 εκατ. ευρώ. Κατά 14,6% αυξήθηκαν οι εξαγωγές ενδυμάτων και ανήλθαν σε 582 εκατ. ευρώ, από 507 εκατ. ευρώ στο πρώτο 8μηνο του 2020.

Διψήφια αύξηση, της τάξης του 11,9%, παρουσίασαν και οι εξαγωγές στην κλωστοϋφαντουργία, οι οποίες και ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, αύξηση κατά 8,2% εμφάνισαν και οι εισαγωγές, με αυτές των κλωστοϋφαντουργικών ειδών στο +18% και των ενδυμάτων στο +4,9%.

Related posts

Έβρος: Νεκρός 52χρονος που μπλέχτηκε σε ποτιστικό καρούλι

editor

Βόλτες Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα Με Τα Vintage Αυτοκίνητα Του «Odeego»

admin

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

admin
02/12/2023 17:24