29 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: 2ο Διεθνές συνέδριο του Δ.Π.Θ. για τις συνδυασμένες μεταφορές

Άρχισαν χθες στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του διήμερου, 2ου διεθνούς συνεδρίου για τις συνδυασμένες μεταφορές, με τίτλο «Συνδυασμένες μεταφορές: καινοτομία στο σχεδιασμό στη διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα και τη λήψη αποφάσεων», το οποίο διοργανώνει το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των εξελίξεων και των τάσεων στην αγορά των μεταφορών, με έμφαση στις επιπτώσεις στον τουρισμό, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα «προσδοκώντας να συνδεθεί το παραγόμενο έργο από τους ερευνητικούς φορείς με τις ανάγκες της αγοράς και της παραγωγής». Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, εντός του διημέρου, φορείς και διακεκριμένες εταιρίες στον τομέα των υποδομών-μεταφορών και στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρουσιάζουν θέσεις και αποτελέσματα.

Μεταξύ των σημερινών ομιλητών, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη η οποία αποτίμησε τη φετινή τουριστική περίοδο και παρουσίασε το σχεδιασμό της επόμενης και ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος που παρουσίασε το σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην επικράτεια και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Σ. Ζαχαράκη: Ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης

Απευθυνόμενη στη διαδικτυακή ομιλία της, στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι το συνέδριο πραγματεύεται κομβικής σημασίας ζητήματα για το μέλλον της χώρας και συνδέει την ακαδημαϊκή γνώση με την εμπειρία της αγοράς σε τομείς που επίκεινται δραστικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Αναφορικά με το στόχο του υπουργείου τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, σημείωσε πως ήταν να φτάσουμε ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα στο 50% του 2019, χρονιά που επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 34 εκ. πολίτες, αφήνοντας 18 δισ. ευρώ έσοδα. Στόχος, ο οποίος όπως δήλωσε, επικαλούμενη τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και της Eurostat, φαίνεται ότι επετεύχθη (ο Ιούλιος έκλεισε με έσοδα που άγγιξαν το 61,5% του 2019, άνοδος 235% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του ΄20, οι αφίξεις και τα έσοδα του Αυγούστου φτάνουν το επίπεδο του ΄19, ενώ η Ελλάδα τοποθετείται στην κορυφή της ανάκαμψης των πτήσεων για τον ίδιο μήνα).

«Πετύχαμε την πολυπόθητη ποιοτική αναβάθμιση του εισερχόμενου τουρισμού, με αύξηση της μέσης δαπάνης. Αυτό ήδη έχει αποτυπωθεί και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ως 20% αύξηση της μέσης δαπάνης σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 . Συγκεκριμένα από τα 640 ευρώ στα 802 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη.

Η υφυπουργός αποδίδει την επιτυχία της φιλοξενίας και του τουρισμού, στην ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου κανόνα ανοίγματος, στην αξιοποίηση του συνόλου των τεχνολογικών μέσων, τη μεγάλη εκστρατεία προβολής σε συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με τους ξένους ομολόγους του και διεθνείς επιχειρηματικούς φορείς, την τουριστική καμπάνια που ακόμη είναι σε εξέλιξη και πολύ σημαντικά προγράμματα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες στο εξωτερικό. «Ο ελληνικός τουρισμός, χάρη στην προσπάθεια της Πολιτείας αλλά κυρίως των ανθρώπων του τουρισμού, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των φορέων της Αυτοδιοίκησης, κέρδισε και κερδίζει το στοίχημα της ανάκαμψης, κόντρα στις αντιξοότητες της πανδημίας και συμβάλλει τα μέγιστα και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας… αλλά εννοείται ότι δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση, γι’ αυτό ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα» είπε η κ. Ζαχαράκη.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, βασικός πυλώνας είναι οι ειδικές μορφές τουρισμού, ήτοι ο θεματικός ή εναλλακτικός τουρισμός, με εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδική αναφορά έκανε η υφυπουργός και στην τουριστική εκπαίδευση, ο σχεδιασμός για την οποία συμπεριλαμβάνει την ανασύνταξή της με μία τουριστική ακαδημία, με ξενόγλωσσα τμήματα και με περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων που ήδη προσφέρονται μέσω των ΙΕΚ και των σχολών ξεναγών .

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, οι οποίοι υπογράμμισαν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, των συνδυασμένων μεταφορών.

Ευχαριστώντας τους φορείς που στήριξαν τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο πρόεδρος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής και συντονιστής του συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, του Δ.Π.Θ., Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε: «Η παρουσία των ομιλητών, οι προσκεκλημένοι μας δείχνουν τη διεθνή ακτινοβολία που έχουν οι ερευνητικές μας δραστηριότητες και αναδεικνύουν το ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως έναν κόμβο συνδυασμένων μεταφορών».

Λ. Χριστόπουλος: Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα μπορούμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πολύ ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες

Ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους, κοινωνίας και οικονομίας, και παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τις δράσεις για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των Περιφερειών.

«…Βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και σ’ αυτό το κομμάτι δεν αρκεί πλέον να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Βρισκόμαστε πλέον ως χώρα σ’ ένα σημείο που πρέπει να διαμορφώσουμε οι ίδιοι το δικό μας αναπτυξιακό πρότυπο, που θα μας οδηγήσει σ’ αυτή τη νέα εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα και υποστηρίζοντας τις ψηφιακές υποδομές την επιχειρηματικότητα μέσα από τη δημιουργία του ψηφιακού κράτους κ.λ.π.. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε, αλλά είναι σαφές πλέον, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας δεν αποτελεί μελλοντική συνθήκη, αλλά άμεση ανάγκη και προτεραιότητά μας – και γι’ αυτό, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα τοποθετεί τη μετάβασή της στη νέα ψηφιακή οικονομία ως προτεραιότητα… Δημιουργούμε ένα πλαίσιο προκειμένου να έχουμε προσέλκυση επενδυτών… Με την πολιτική που ήδη έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στον ψηφιακό μετασχηματισμό και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια, θα είμαστε μία διαφορετική χώρα σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη την οποία περιμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου στη νέα περίοδο περιλαμβάνει το πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”: «Σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα απ’ αυτό, μέσα από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση των υπηρεσιών σε τομείς που αποδεδειγμένα αν ψηφιοποιηθούν και απλοποιηθούν, θα διευκολύνουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα, όπως είναι η δικαιοσύνη, όπως η ασφάλιση, οι αδειοδοτήσεις και τα μητρώα. Θα ενισχύσουμε συστήματα και ψηφιακές υπηρεσίες σε σχέση με τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων και ήδη σχεδιάζουμε και έργα τα οποία σχετίζονται και με τη ναυτιλία και τις μεταφορές, προκειμένου όλες οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός να προχωρήσει γρήγορα και σ’ αυτούς τους τομείς», σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος συμπληρώνοντας ότι πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από επιχειρηματικούς ομίλους ως ένα innovation hub, ως ένα data hub και σαν μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. «Πραγματικά μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Μία εποχή η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα ψηφιακή οικονομία, σε μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπου θα μπορούμε να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πολύ ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες και πραγματικά αυτό έχει την προοπτική για μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις του συνεδρίου υποστηρίζονται ενεργά από τον δήμο Αλεξανδρούπολης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου, ενώ φέρουν την αιγίδα της Π.Ε. Έβρου.

Related posts

Αύξηση κοκαΐνης στις γιορτές αποκάλυψαν τα λύματα και ο κόσμος το σχολίασε

editor

Σφραγίστηκε το club της ΑΕΚ στην Αλεξανδρούπολη

editor

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 14 Φεβρουαρίου

editor
29/05/2024 17:01