24 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Οι καλύβες του Δέλτα Έβρου και πάλι εκτεθειμένες προς κατεδάφιση

Ξεσπά για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” Πάρης Παπαδάκης καθώς η παράταση αναστολής των πράξεων κατεδάφισης και των προστίμων εκπνέει με αποτέλεσμα οι καλυβιέρηδες του Δέλτα Έβρου βρίσκονται και πάλι εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν με πρόστιμα.

“Καλά τα τσίπουρα, τα τραγούδια και οι χαρές με τους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων στις καλύβες αλλά τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις “τρέχουν” και όπως πάντα είμαστε μόνοι μας” αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.

“Και να που πέρασαν άλλα 2 χρόνια απο τότε που κατεβήκαμε στα Υπουργεία και παίρναμε τις υποσχέσεις ότι το θέμα των καλυβών στο Δέλτα Έβρου θα τελείωνε μέχρι την 2/11/2021 που ισχύει ο νόμος περί αναστολής κατεδαφίσεων των καλυβών.

Αναμένουμε απο το 2017 που ψηφίστηκε ο νόμος να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για νας πουν αν οι καλύβες ενοχλούν τον ορνιθοκόκκορα να πετάει απο πάνω τους ενώ υφίστανται στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια. Απο 3/11/2021 οι καλύβες και πάλι εκτεθιμένες προς κατεδάφιση και οι κάτοχοι αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω ενεργοποίησης των προστίμων. Ο Στρατός, η αστυνομία στο πλευρό μας… αλλά στα δικαστήρια μόνοι μας όπως πάντα, καμία συμπαράσταση απο κανέναν.

Τσίπουρα οι Υπουργοί, Αργηγοί ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ Εθνικής Άμυνας στις παράνομες καλύβες, τραγούδια χαρές, χειραψίες με Πρωθυπουργό και συγχαρητήρια για την προσφορά μας αλλά τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις τρέχουν.
Ένα δεν κατάλαβαν όμως ότι και η υπομονή έχει τα όρια της, τα παρακάλια κάποια στιγμή τελειώνουν και οι γκιαουραντάδες αν γεμίσουν 2 λεωφορεία (παραπάνω δεν χρειάζονται) και κατέβουν στην Αθήνα θα τους ζηλέψουν ακόμα και οι Κρητικοί που είχαν επισκεφθεί την Αθήνα πριν χρόνια και κυνηγούσαν τους αστυνομικούς.” γράφει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παπαδάκης.

Παράλληλα ερώτηση με την οποία ζητά να δοθεί νέα παράταση αναστολής των πράξεων κατεδάφισης και των προστίμων, αλλά και να προχωρήσει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για την οριστική επίλυση στο θέμα των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Η κα Γκαρά υπενθυμίζει πως με τον νόμο 4495/2017 που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα που αφορούσαν στις καλύβες στο Δέλτα: ανεστάλησαν για 2 έτη οι πράξεις κατεδάφισης και τα πρόστιμα και προβλέφθηκε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα έδινε οριστική λύση στο θέμα των καλυβών.

Παράλληλα, υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ η εκπόνηση των 11 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), συνολικής χρηματοδότησης 17,5 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να καθοριστούν και να διασφαλιστούν σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές – μεταξύ αυτών και στο Δέλτα του Έβρου – οι ζώνες χρήσης γης και δραστηριοτήτων.

Η ΝΔ δύο χρόνια τώρα δεν έχει πράξει το παραμικρό για την υλοποίηση των παραπάνω, πέρα από μία χρονική επέκταση των όσων προέβλεπε ο νόμος 4495/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά τα πρόστιμα και τις πράξεις κατεδάφισης. Επειδή, όμως, σε λίγες ημέρες η παράταση που είχε δοθεί εκπνέει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου να μην γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής:

  1. Προτίθεται να δώσει νέα παράταση πέραν του Νοεμβρίου του 2021 – και μέχρι εκδόσεως του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος – ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια η παρουσία των ανθρώπων, με τις δραστηριότητές τους, στις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου;
  2. Σε ποιο βαθμό βρίσκεται η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που απαιτείται για να επιλυθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο σημείο;
  3. Πότε εκτιμά το Υπουργείο ότι πρόκειται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου;

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Ενισχύονται τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στη Θράκη

editor

Αγνοείται περιπατητής στη Σαμοθράκη – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του

editor

Ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη

editor
24/05/2024 3:36