24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός

Ένα μοντέρνο γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης αποτελεί έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες και πολλά αντίγραφά του, κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, βέβαια το αυθεντικό άγαλμα της “δικής” μας Νίκης της Σαμοθράκης βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στη Γαλλία.

Αυτή τη φορά λοιπόν ένα μοντέρνο ορειχάλκινο γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών! Το ύψος του συγκεκριμένου γλυπτού είναι 1.80 μέτρα.

Ο δημιουργός αυτό του έργου τέχνης, είναι ο καλλιτέχνης, γλύπτης και ζωγράφος κ.Νεκτάριος Κοντοβράκης ο οποίος δώρισε αυτό το γλυπτό στη Φιλοσοφική Σχολή. Όσον αφορά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, είναι ένας άνθρωπος που συνέχισε την αισθητική μεγάλων δασκάλων, Νίκου Νικολάου, Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου και τον κ. Ηλία Κουκούτση.

Το συγκεκριμένο γλύπτο γνωρίζουμε πολύ καλά πως συμβολίζει την νίκη, την ελπίδα και την δύναμη. Η φιγούρα αυτή αναπαριστά μια πτερωτή νεαρή εν κινήσει, η οποία συνδυάζει την χάρη και το νεωτερικό ήθος, καθώς όπως φαίνεται είναι έτοιμη να πετάξει ψηλά. Δεν είναι τυχαίο πως το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης χρησιμοποιείται ως σύμβολο σε γεγονότα που έχουν να κάνουν με αγώνες και γενικά προσπάθειες του άνθρωπου, καθώς η Νίκη της Σαμοθράκης μεταδίδει ισχυρά μηνύματα ζωής, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Kαι επειδή όσα και αν πούμε για το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης δεν αρκούν, να τονίσουμε πως πρόκειται για ένα άγαλμα που συμβολίζει και την “νίκη” απέναντι στην αμάθεια, αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετήθηκε έξω και από την Φιλοσοφική σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ.

Ο καλλιτέχνης κ.Νεκτάριος Κοντοβράκης χάρισε ένα ιδιαίτερο γλυπτό, με κύριο σκοπό να μεταδίδει το αισθητικό και παιδαγωγικό μήνυμα στους σπουδαστές, πως μπορούν να γίνουν και αυτοί “νικητές” της γνώσης!

Παρακάτω ακολουθεί και φωτογραφία του καλλιτέχνη με το γλυπτό που ο ίδιος δημιούργησε:

Φ.Δούκογλου

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Δια ζώσης το ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Συνεδριάζει με 10 θέματα

editor

Eργασίες κοπής και διαμόρφωσης δέντρων και θάμνων που βρίσκονται παραπλεύρως του δρόμου κατά μήκος της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας

editor

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο

admin
24/04/2024 5:12