29 Μαΐου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Νέος κύκλος μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille στην Αλεξανδρούπολη

Ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης Braille της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης θα ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη τον Οκτώβριο του 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25410-62551 και στο email: pst.thrakis@gmail.com προκειμένου να δώσουν τα στοιχεία τους.

Ακόμη στο τηλέφωνο 6944818798 Κουδουμάκης Σταύρος και στην διαδικτυακή σελίδα στο Facebook “Μαθήματα γραφής και ανάγνωσης Braille στην Αλεξανδρούπολη.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021.

Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς.

Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας.

Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Αισθητή η παρουσία της κακοκαιρίας «Διομήδης» στον Έβρο-Ακυρώσεις πτήσεων

editor

Αναβαθμίζεται παραπάνω το Παρατηρητήριο Νέας Βύσσας (φωτο)

editor

Αλλαγή φρουράς στους αντιδημάρχους Σουφλίου

editor
29/05/2023 19:33