29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Τουρκία για την παράνομη αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δένδιας, «στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

Να σημειωθεί ότι οι αλιείς από τον Έβρο έχουν πάμπολλες φορές θίξει το θέμα των παραβιάσεων στους αρμόδιους, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Σαρίκας έχει βρεθεί για αυτό στο παρελθόν και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η κατάσταση όμως όπως φαίνεται ολοένα και χειροτερεύει, αφού οι Έλληνες ψαράδες εκτός από την μείωση των αποθεμάτων, και τις οχλήσεις που δέχονται, κάποιες φορές δέχονται και πυροβολισμούς, μέσα σε εγχώρια ύδατα!

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Το 20ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 30 Αυγούστου

admin

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. ο αναδασμός του αγροκτήματος Δοξάτου

editor

Βιβλίο για την αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη, θα γράψει ο Εβρίτης συγγραφέας Κώστας Τριανταφυλλάκης

editor
29/03/2024 11:57