1 Ιουνίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Υψηλού συμβολισμού η παρουσία του Υπουργού Οικονομικών στην Αλεξανδρούπολη

«Το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό για να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων της πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας προφανώς και του Έβρου», παρουσίασε εχθές ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, στις συναντήσεις που είχε στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. και παραγωγικούς φορείς του Νομού.

Ιδιαίτερης σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το υπουργείο Οικονομικών, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τη διοίκηση του Οργανισμού. «Έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί πιστεύουμε ότι μαζί και με την υλοποίηση πρόσφατα μεγάλων αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, εδώ δημιουργείται ήδη την τελευταία διετία και ευελπιστούμε αυτό να προσαυξηθεί στο μέλλον, ένα ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η χώρα όχι η κυβέρνηση έχει τρεις επιτυχίες.

Η πρώτη αφορά την προσέλκυση επενδύσεων – κεφαλαίων στη χώρα με μοναδικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ΔΕΠΑ υποδομών, Εγνατία και ΔΕΔΗΕ κι ευελπιστούμε τον επόμενο μήνα, κυριολεκτικά σ’ ένα μήνα από τώρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών σε ότι αφορά τον Ο.Λ.Α.». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της διοίκησης, επιβεβαιώνοντας «την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει την τελευταία διετία από τη διοίκηση, η οποία» όπως είπε «κατέληξε σε εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2021», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά πρέπει να είναι εφαλτήριο για όλους μας πρωτίστως για το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για την ισόρροπη ανάπτυξη, για την αύξηση του πλούτου και για τη δίκαιη διανομή του πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη μεσαία τάξη».

Προς υλοποίηση η απόδοση του εργοδοτικού κόστους του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια, ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομοθετήσαμε στη Βουλή με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, να ξανανομοθετήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο για να υλοποιηθεί κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίησή του. Κι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση υλοποίησης. Υπάρχει δέσμευση (μετά και την επαφή με την ΑΑΔΕ προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα) ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά εκκρεμεί περίπου επί μία δεκαετία, ίσως λίγο λιγότερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την επιδότηση της τάξης του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ, η οποία είχε καταργηθεί το 2016.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο θέμα κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Ζαμπούκης, σημειώνοντας πως «Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έτσι ώστε να προσθέσω τη δική μου φωνή σ’ ένα αίτημα το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας το Νοέμβριο στην Αθήνα έτσι ώστε να το δούμε και με επάρκεια τεχνοκρατική αλλά και με πολιτική προσέγγιση».

Κ. Χατζημιχαήλ: Εξόχως σημαντική η παρουσία του υπουργού Οικονομικών στο λιμένα

Εξόχως σημαντική, «τόσο από πλευράς ουσίας, όσο και από πλευράς συμβολισμού», χαρακτήρισε την παρουσία του υπουργού Οικονομικών στο λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Χατζημιχαήλ, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε «μόλις ένα μήνα πριν εκπνεύσει η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών των επενδυτικών μερών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού και δεδομένου ότι η εταιρία έχει επιτύχει φέτος ιστορικά υψηλά στη διακίνηση φορτίων και στα οικονομικά της αποτελέσματα». Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως «πραγματοποιήθηκε λεπτομερής ενημέρωση του υπουργού με επίκεντρο τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του και συζητήθηκε η πορεία της διαδικασίας παραχώρησης», ενώ υπογράμμισε και «την καθοριστική συμμετοχή του υπουργού στην πρώτη περίοδο απαλλαγής του λιμένα από βάρη τριών και πλέον δεκαετιών, όπου με πρωτοφανή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υποστήριξε τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Οργανισμού και των υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών και Μεταφορών».

Ο Υπουργός Οικονομικών στη Dasteri A.E

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του επισκέφθηκε την εβρίτικη εταιρεία Dasteri όπου εκεί  πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της πορείας και των αποτελεσμάτων του Ομίλου DASTERI, από τα στελέχη της εταιρείας.

Ο Υπουργός φανερά εντυπωσιασμένος δήλωσε ότι η καινοτομα και δημιουργική πορεία της DASTERI αποτελει το πραγματικό παράδειγμα του νέου αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Βουλευτές Έβρου της ΝΔ για επίσκεψη Σταϊκούρα

Οι βουλευτές, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, οι οποίοι συμμετείχαν στο σύνολο των συναντήσεων του υπουργού με τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παρουσία του στο Νομό, σημειώνοντας ότι επισφραγίζει το έργο που γίνεται στην περιοχή και την αγαστή συνεργασία τους με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν, ανταποκρίνεται άμεσα στα προβλήματα που προκύπτουν και άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικότερα ο κ. Δημοσχάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα, ως «υψηλού συμβολισμού πολιτική πράξη», καθώς «με την εδώ παρουσία του, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου υπογραμμίστηκε με αναλυτικό τρόπο η πολιτική που θα ασκήσει η παρούσα κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού, έρχεται και διευκρινίζει από την Αλεξανδρούπολη, οικονομικού αντικειμένου θέματα», ευχαριστώντας τον διότι «δίνει λύσεις σε γόρδιους δεσμούς, όπως είναι το 12% (σσ απόδοση του εργοδοτικού κόστους του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ), ένα εκ των μειζόνων θεμάτων, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αφορούν στο Νομό και την ΠΑΜΘ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε: «Όλο αυτό το διάστημα, ειδικά τη δύσκολη περίοδο στην αρχή της πανδημίας, ήμασταν σε επικοινωνία για όλους τους κλάδους της οικονομίας». Τόνισε πως η ανταπόκριση του κ. Σταϊκούρα ήταν άμεση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι αντιληπτή η σταθερή και συχνή παρουσία στον Έβρο της κυβέρνησης και πως «πραγματικά ασχολούνται με την περιοχή μας, στην οποία όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα». Ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε και στην απόδοση του εργοδοτικού κόστους του 12%, τονίζοντας το ενδιαφέρον του υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα κι ευχαριστώντας τον «για το ενδιαφέρον του από την πρώτη στιγμή» καθώς και για τη δρομολόγηση λύσης.

Τέλος, ο κ. Κελέτσης ανέφερε πως η παρουσία του υπουργού Οικονομικών στον Έβρο «επισφραγίζει, πρώτον το έργο που γίνεται στην περιοχή μας από τον καιρό που τη διακυβέρνηση ανέλαβε η ΝΔ. Επισφραγίζει επίσης τις προοπτικές που υπάρχουν ανάπτυξης της περιοχής. Ειδικά η επίσκεψη στο λιμάνι δίνει ακριβώς αυτό τον τόνο και αυτό το μήνυμα, γιατί για μας η ανάπτυξη του λιμανιού είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης στην περιοχή…». Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων, ο κ. Κελέτσης είπε: «Συζητήσαμε και προβλήματα που μας απασχολούν, όπως είναι η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί ο Νομός επλήγη σημαντικά το προηγούμενο διάστημα και εκεί διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία πρόοδος και συνεργασία όλων των φορέων, διότι το κλειδί στην επίτευξη αυτών των έργων είναι η συνεργασία κράτους, περιφέρειας, αυτοδιοίκησης… Εξετάσαμε το μέγα θέμα της απρόσκοπτης υλοποίησης της καταβολής του 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης που το δικαιούνται. Διότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή. Η κυβέρνηση νομοθέτησε δύο φορές για το θέμα, αλλά στην πράξη εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε και ήδη ο υπουργός πολύ άμεσα και αποτελεσματικά πιστεύω ότι δρομολόγησε τις λύσεις».

Πηγή: e-evros.gr

 

Related posts

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Γιατί η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι υπόθεση όλων μας

admin

Δωρεάν rapid test από 8 έως 13 Αυγούστου στον Δήμο Ξάνθης

editor

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη

editor
01/06/2023 22:32