28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Επίσκεψη του κ. Νότη Μηταράκη στις Δομές Φιλοξενίας Διαβατών – Σερρών – Σιντικής

Τις Δομές Φιλοξενίας μεταναστών που λειτουργούν στα Διαβατά, τις Σέρρες και την Σιντική επισκέφθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του, στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική αποσυμφόρηση που καταγράφεται στις Δομές της Βορείου Ελλάδας, καθώς από 12 είναι πλέον 10, ενώ από 10.000 που ήταν οι διαμένοντες τον Σεπτέμβριο του 2020, είναι σήμερα λιγότεροι από 6.000.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες, την περίοδο 31.08.2021 – 31.08.2020, στα Διαβατά οι διαμένοντες μειώθηκαν από 857 σε 808, στις Σέρρες από 1.091 σε 802, στη Σιντική από 719 σε 115, στην Καβάλα από 962 σε 696, στην Νέα Καβάλα από 1.538 σε 1.199, στα Λαγκαδίκια από 445 σε 306 και στην Αλεξάνδρεια από 659 σε 565.

Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου συνόδευσαν, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων κ. Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Φωτεινή Κουλούρη, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ.κ. Αναστάσιος Μαντάγαρης και Σπύρος Hagabimana και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μάριος Καλέας .

Στη δομή Σερρών, συνοδευόμενος από το Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

‘’Δώδεκα μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη μου πλέον βλέπουμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στο μεταναστευτικό στη Βόρεια Ελλάδα. Από 12 δομές και 10.000 διαμένοντες είμαστε στις 10 δομές και 6.000 διαμένοντες. Εδώ στη δομή των Σερρών είναι 30% λιγότεροι οι διαμένοντες. Η μέση παραμονή είναι λίγοι μήνες αντί για λίγα χρόνια καθώς η διαδικασία ασύλου έχει επιταχυνθεί και μπορούμε να εκδώσουμε τις αποφάσεις σε ένα πιο εύλογο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση είπε ότι το 2020, θα εφαρμόσει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έθεσε δύο στόχους, (α) την ουσιαστική μείωση των ροών, οι ροές έχουν μειωθεί κατά 85% στο δωδεκάμηνο, και (β) τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και οι νέες ελεγχόμενες δομές με λιγότερους διαμένοντες, με πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ανταποκρίνονται σε αυτό που υποσχεθήκαμε στο ελληνικό λαό”.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν  τόνισε ότι:

‘’Βλέπουμε μπροστά μας πιθανή νέα πίεση λόγω Αφγανιστάν, αλλά έχουμε ξεκάθαρα πει και το έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα μας δεν θα ξαναδεχθεί να αποτελέσει την πύλη διέλευσης για κυκλώματα λαθροδιακινητών. Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική κρίση, συμμετέχει μαζί με την ΕΕ στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, όμως από εκεί και πέρα δεν μπορούμε εμείς ως χώρα, να σηκώσουμε ένα δυσανάλογο βάρος όπως έγινε το 2015. Δεν θα ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. ‘’

Σε ερώτηση για την πορεία των εμβολιασμών στις δομές, κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι: ‘’Οι εμβολιασμοί γίνονται στις δομές, το ποσοστό αυξάνεται. Ακόμα δεν είμαστε στο ποσοστό που θα θέλαμε. Υπολειπόμαστε του εθνικού μέσου όρου, αλλά θέλω να τονίσω ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε 90.000 διαμένοντες που είχαμε στην αρχή της κρίσης, στους 43.000 που έχουμε σήμερα, συνολικά είχαμε 4 απώλειες ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε με τα υγειονομικά μέτρα που πήραμε στις δομές και να προστατεύσουμε τους διαμένοντες και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δομών φιλοξενίας και των τοπικών κοινωνιών, σε όλη την Ελλάδα.’’

Από τη δομή Σιντικής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Σιντικής, κ. Φ. Δομουχτσίδη, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: “Επισκέφθηκα τη δομή στη Σιντική, μία δομή που πλέον προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης (παρά τα όσα διαφορετικά έχουν ακουστεί) συνθήκες κανονικότητας και τάξης.  Είναι μία δομή καθαρή, με πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης. Έχουν τοποθετηθεί τα containers, καθώς και συστήματα κλιματισμού.Είναι μία δομή, η οποία δεν έχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτή η δομή έχει αποσυμφορηθεί με μόλις 115 διαμένοντες, ενώ πέρυσι ήταν περισσότεροι από 500. Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση και το προσωπικό της δομής για την πολύ καλή δουλειά”.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μαζί με τον Γ. Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κο. Πάτροκλο Γεωργιάδη, είχε παραστεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, στη Θεσσαλονίκη.

Related posts

Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού στην Κομοτηνή

editor

Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

editor

Συνελήφθη 38χρονος για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων, του τελωνιακού κώδικα και για κλοπές

admin
28/03/2024 16:08