29 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Επισκέπτεται τον Έβρο και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης – Το σχέδιο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

Τα έργα για την οχύρωση των συνόρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σύνορα θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δει από κοντά τα έργα οχύρωσης των συνόρων της Ελλάδας.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Το πλέγμα κονσερτίνα και η ηλεκτρονική επιτήρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση του φράχτη στον Εβρο προχωράει με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα πρώτα 27 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Ωστόσο η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται με τον Στρατό Ξηρά να τοποθετεί πλέγμα κονσερτίνα, καθώς και άλλα εμπόδια σε διάφορα περάσματα τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Παράλληλα στα σύνορα θα υπάρχει και ηλεκτρονική επιτήρηση που θα επεκτείνεται σε μήκος 115 χιλιομέτρων. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Φεβρουαρίου 2020, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν μαζικά από την Τουρκία στην Ελλάδα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία αξιοποίησαν και τις ηλεκτρονικές υποδομές για την αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα.

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της επιτήρησης των συνόρων

Υπενθυμίζεται πως ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας έχει επιστρατεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press τον Ιούνιο, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Το ηχητικό κανόνι

Τόσο το AP, όσο όμως και η γερμανική DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα τέτοιο ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.

Τα 27 χλμ του φράχτη

Όπως μετέδωσε το OPEN μετά τις Καστανιές διακρίνεται ξεκάθαρα η επέκταση του μεταλλικού φράχτη. Υπενθυμίζεται πως ο ρόλος του είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το μήκος του είναι 27 χλμ.

Αυξημένες περιπολίες και επιτήρηση

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, κάνοντας χρήση των πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων. Παράλληλα ενισχυμένες είναι τόσο οι πεζές, όσο και οι εποχούμενες περιπολίες από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛΑΣ σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.

Οικονόμου: Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015

Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως για το ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: evros24

Related posts

Ι. Οικονόμου: Ηλεκτρονικά, πλέον, η υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος μητρότητας ή λοχείας

editor

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στον φράχτη του Έβρου – Ανετράπη όχημα (φωτο)

editor

Πέντε διακινητές συνελήφθησαν μόνο στον Έβρο να μεταφέρουν λαθρομετανάστες

editor
29/05/2024 17:57