25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Ετοιμότητα για την αποτροπή μιας…αλά 2015 μεταναστευτικής κρίσης

του Σπύρου Μουρελάτου

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας ετέθησαν όλα τα εγχώρια αποτρεπτικά μέσα τόσο στην ξηρά (Έβρος) όσο και στην θάλασσα (Αιγαίο), προκειμένου να αποκρουστεί πιθανή αύξηση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών ή η εργαλειοποίηση της κατάστασης, που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, ώστε να ασκηθούν έμμεσες πιέσεις προς την Ε.Ε, όπως προκύπτει μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. υπό τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου αναλύθηκε διεξοδικώς η γεωπολιτική κατάσταση, που διαμορφώνεται σε Μέση και Εγγύς Ανατολή μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και οι επιπτώσεις της, ιδίως στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, οι οποίες θεωρείται βέβαιο, πως θα «ακουμπήσουν» και την χώρα μας.

Καίτοι πρόωρο – η κυρίαρχη κατά πληροφορίες εκτίμηση είναι πως αισθητά αυξημένες ροές αναμένονται στην χώρα μας κατά τον Οκτώβριο – επαναβεβαιώθηκε η δυνατότητα άμεσης αύξησης των διαθέσιμων εργαλείων  αποτροπής, είτε αυτό αφορά σε μέσα, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως το δόγμα της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας σε ξηρά και θάλασσα και εν προκειμένω οι αποτροπές, που πραγματοποιούνται καθημερινά όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά εφ’ όσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο η παρουσία των μέσων αποτροπής θα γίνει έτι περαιτέρω ισχυρότερη.

Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του απεγκλωβισμού

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α ανέφερε αργότερα τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» της κυβέρνησης για τον επιτυχή απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν ανθρώπων ( και των οικογενειών τους ), που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, καθώς επιβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τις Αμερικανικές, όσο και με δυνάμεις άλλων εταίρων και συμμάχων, που δρομολογούν τον απεγκλωβισμό Αφγανών, που εργάστηκαν για λογαριασμό των Δυτικών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Afteroffice.gr δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να υπάρξουν θετικά νέα από το συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η εν λόγω επιχείρηση βαίνει προς ολοκλήρωσιν.

Ώρα αποδείξεων για την Ευρώπη

«Άπαντες στην Ευρώπη είμαστε σοφότεροι από τις πρόσφατες κρίσεις, πρέπει να δράσουμε τώρα και όχι εκ των υστέρων» σημείωνε μετά το ΚΥΣΕΑ έτερο κυβερνητικό στέλεχος προδίδοντας ως έναν βαθμό και τον χαρακτήρα των από τούδε και στο εξής πρωτοβουλιών της Αθήνας.

Όπως κατέστη σαφές μετά την χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. οι Βρυξέλλες οφείλουν να ενεργοποιηθούν τάχιστα στο γεωπολιτικό πεδίο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη μίας πολιτικής λύσης στο Αφγανιστάν.

Η Αφγανική κρίση, ωστόσο, υπενθυμίζει με τρόπο επείγοντα πως η ΕΕ οφείλει άμεσα να θεσπίσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών ανάμεσα στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και τους υπόλοιπους εταίρους. Εν αναμονή, μάλιστα, των αυξημένων ροών τις επόμενες εβδομάδες συμμετέχων στο ΚΥΣΕΑ παρατηρούσε πως θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αύξηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων προς την χώρα μας, αλλά και ισχυροποιηθεί η παρουσία της FRONTEX στα ηπειρωτικά και θαλάσσια σύνορα μας. Τα συγκεκριμένα μηνύματα έχει αναλάβει να μεταφέρει στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο πρότερος, ανέντιμος βίας της Τουρκίας

Όπως είναι εύλογο, κατά τη σύσκεψη υπογραμμίσθηκε πως ο ρόλος που θα επιλέξει να διαδραματίσει η Τουρκία σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα επηρεάζει άμεσα τις συνέπειες, που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας από την Αφγανική κρίση. Μολονότι για την ώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πως θα επιλέξει να κινηθεί ο Ερντογάν δύο παράγοντες καθιστούν επιβεβλημένη τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση των Ελληνικών αρχών, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Πρώτον, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως συνομιλητής των Ταλιμπάν, ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να διαμορφώσει ευνοϊκές για την χώρα του συνθήκες στο νέο περιφερειακό περιβάλλον και δεύτερον η…προϊστορία της Άγκυρας, που έχει αποδείξει ότι…ενδίδει στον πειρασμό να εκμεταλλεύεται ανάλογες καταστάσεις ως διαπραγματευτικό ατού σε ένα «παζάρι» με την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης. Μάλιστα, Υπουργός, που συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωνε αργότερα πως αταλάντευτη βούληση της κυβέρνησης είναι να προβάλλει ανάλογη πυγμή με αυτή του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, σε περίπτωση, που η Άγκυρα επιχειρήσει να αυξήσει την πίεση στα ελληνικά σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα υπογραμμίζει παγίως πως η δρομολόγηση μίας θετικής ατζέντας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προϋποθέτει την αποφυγή από την πλευρά της Άγκυρας προκλητικών ενεργειών σε βάρος κρατών – μελών της Ένωσης, οι οποίες, όπως λέγεται, δύνανται να οδηγήσουν ακόμη και σε κυρώσεις.

 

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Νεφώσεις, τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες σήμερα σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη

editor

Αγιασμός στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Φερών και Λουτρών

editor

Δήμαρχος Ξάνθης για Ημιμαραθώνιο: Κινητήριος δύναμη στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

editor
25/04/2024 10:43