20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Δεκαπενταύγουστος: Μια από τις σπουδαιότερες γιορτές της ορθοδοξίας

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και του ορθοδόξου εορτολογίου.

Την ημέρα αυτή εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο εορτασμός περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Η Παναγία έχει για τους Έλληνες και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους, και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τις εκατοντάδες των προσωνυμιών που της έχει αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα.

Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Τότε είπε τον όμορφο ύμνο που ψέλνουμε στις Παρακλήσεις της Παναγίας την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

Όλοι οι μαθητές που βρισκόντουσαν στα πέρατα της Οικουμένης για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού με θαυμαστό τρόπο πάνω σε σύννεφα το Πνεύμα το Άγιο μετέφερε τους Αποστόλους κοντά στην Παναγία για να την αποχαιρετήσουν. Η Παναγία αποχαιρετά τους μαθητές και Αποστόλους και παραδίδει το πνεύμα Της όχι σε άγγελο Κυρίου, αλλά στον ίδιο τον Χριστό. Γι’ αυτό και στην αγιογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εικονίζεται η Παναγία μας κεκοιμημένη και από πάνω της είναι ο Χριστός που κρατά την ψυχή Της.

Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο εορτάζουμε την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου στα Ουράνια, ώστε να πρεσβεύει για όλους εμάς, διότι «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη», δηλαδή η προσευχή ενός Αγίου ανθρώπου προς τον Θεό έχει πολύ δύναμη και πολύ περισσότερο έχει δύναμη η προσευχή και η δέηση της Παναγίας, Την οποία επικαλούμαστε να πρεσβεύει καθημερινά για εμάς που είμαστε παιδιά Της.

Ποια ονόματα γιορτάζουν στην Κοίμηση της Θεοτόκου:

Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια
Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω
Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος
Γεσθημανή, Ιεσθημανή
Θεοτόκης, Θεοτοκία
Μαριάντζελα
Μαρινέλα
Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα
Ηλιοστάλακτη
Καθολική
Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια
Πρέσβεια, Πρεσβεία
Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά

Related posts

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατοχή ναρκωτικών

editor

Νέα δήλωση – απάντηση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για το ναΐδιο του Οσίου Παϊσίου στον Πλατανότοπο Μαΐστρου

editor

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που αγνοούν …το Σύνταγμα

editor
20/04/2024 5:17