17 Μαΐου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες (video)

Πλήθος πιστών, τηρώντας τα μέτρα για τον κορονοϊό, συμμετείχαν με ευλάβεια και συγκίνηση, στην Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Αλεξανδρούπολης.

Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ενώ το παρόν έδωσαν αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί, φορείς καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθος πιστών.

Λίγα λόγια για την Παναγία Κοσμοσώτειρα

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις Φέρες έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄.

Ο Ισαάκιος το 1151 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο ναός ήταν το καθολικό της μονής. Σήμερα διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών, καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του ναού.

Ακολουθεί βίντεο – αφιέρωμα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα

Πηγή: e-evros.gr

 

Related posts

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα μπαίνουν στη «μάχη» του εμβολιασμού – 19 στη 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας – Θράκης)

editor

Διακομματική ανάπτυξης Θράκης: Δεκτή η πρόταση Δερμεντζόπουλου, να δοθεί “φωνή” στους πολίτες της περιοχής

editor
17/05/2022 18:23