28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Το βλέμμα του Ερντογάν είναι στην Αλεξανδρούπολη και την έντονη αμερικανική παρουσία

Το βλέμμα και η προσοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στραμμένο στην Αλεξανδρούπολη και την έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Αυτό αναφέρει σε ανταπόκριση του από την Κωνσταντινούπολη για την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” ο ανταποκριτής της Μανώλης Κωστίδης που γράφει:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Aγκυρα παρακολουθεί και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Τούρκοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας αν αυτή η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα σε κοντινή απόσταση από την Τουρκία σημαίνει κάτι. Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της παρουσίας των ΗΠΑ, αλλά έδειξε πως θεωρεί ιδιαίτερα καλές τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον. «Αυτή είναι μια προγραμματισμένη δραστηριότητα των ΗΠΑ από το 2014. Δεν είναι μια έκτακτη εξέλιξη. Βέβαια, αυτό το προγραμματισμένο βήμα το παρακολουθούμε από κοντά. Aλλωστε ξέρετε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Αν πρέπει να ληφθούν μέτρα, αυτό γίνεται, και είναι τα βήματα τα οποία κάνουμε πάντα».

Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κάνουν αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και ισχυρίζονται πως «οι ΗΠΑ μαζί με την Ελλάδα ετοιμάζουν κάτι εναντίον της Τουρκίας», κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι συγκεντρώνουν δυνάμεις «σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία».

Αντίδραση για την UNFICYP

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αντέδρασε στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ανανέωσε την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Η.Ε. στη νήσο Κύπρο (UNFICYP) για μια χρονική περίοδο διάρκειας έξι μηνών.

«Δυστυχώς αυτή η απόφαση, που βρίθει ασυνεπειών και είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του “τουρκοκυπριακού λαού”. Η μη λήψη της συγκατάθεσης των αρχών της “ΤΔΒΚ” για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP είναι αντίθετη με τους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη να επανορθώσουν αυτή την κατάσταση και να συνάψουν συμφωνία με τις αρχές της “ΤΔΒΚ” το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που τονίζει πως η απόφαση δεν έχει «καμία αξία» για την Αγκυρα.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Δείτε Live τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών

editor

Τοψίδης-“Περιφερειακή Σύνθεση”: Η θέση τους για την δημιουργία από Μηταράκη νέας δομής λαθρομεταναστών στον Έβρο

editor

ΠτΔ: Ο λαός μας πάντοτε αντλούσε παρηγοριά και δύναμη από την προστατευτική παρουσία της Παναγίας

editor
28/03/2024 21:39