19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Μαύρη επέτειος υπό τη βαριά σκιά της Τουρκίας

Του Δημήτρη Φρέσκου

Στην απόβαση Ερντογάν και της τουρκικής φιέστας που αναμένεται να στήσει «ξύνοντας» τις πληγές του κυπριακού ελληνισμού, έχει στρέψει το βλέμμα της η Αθήνα η οποία, με μία κίνηση ισχυρής στήριξης στη Λευκωσία, απαντά, την ίδια ώρα, με την επίσκεψη των δύο Ελλήνων υπουργών, Εξωτερικών και Άμυνας στη Μεγαλόνησο.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τι πρόκειται να πει και να δούμε τι πρόκειται να κάνει. Διότι, εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Erdogan δεν έχει κανένα νόημα.»

Με την Ευρώπη να κρατά στάση αναμονής, την ελληνική διπλωματία να καιροφυλακτεί και δύο κόμματα της αντιπολίτευσης του ψευδοκράτους με επικεφαλής δύο πρώην προέδρους των Τουρκοκυπρίων, να απειλούν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση όπου θα μιλήσει το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος, το τηλεφώνημα του στενού συνεργάτη του, Ιμπραήμ Καλίν, στενού συνεργάτη του Ερντογάν, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ενέτεινε τις πιέσεις στην Άγκυρα να μην προκαλέσει ο Ερντογάν με την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος επίσημα… έλλειψη χρόνου, δεν θα πάει τελικά στην Αμμόχωστο ανήμερα της «μαύρης» επετείου επιλέγοντας τελικά να τελέσει διαδικτυακά από τη Λευκωσία τα εγκαίνια σε μία σειρά έργων στα Κατεχόμενα.
Το άνοιγμα πάντως του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης από το 1974 πόλης της Αμμοχώστου με προσωπική εντολή Ερντογάν στο πλαίσιο της προεκλογικής του στήριξης του στον νέο πρόεδρο του ψευδοκράτους μόνο τυχαίο δεν ήταν …

Οι κατοχικές αρχές έχουν εντάξει την πόλη φάντασμα στο οργανωμένο σχέδιο προκλήσεων της Τουρκίας που προωθεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή ανοίγοντας παράθυρο επιστροφής των ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ωστόσο …

Στην ελληνική πλευρά οι αντιδράσεις την ώρα που ποδοπατούνται οι μνήμες των αμμοχωστιανών θυμάτων της τουρκικής εισβολής παραμένουν έντονες

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, φτάνει το απόγευμα με πολυμελή συνοδεία στα κατεχόμενα , θα τον συνοδεύουν ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής και του ΑΚΡ.

Τα σενάρια για (παράνομη) επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου
Οι αναφορές Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή περί «καλών νέων» που έχει να εξαγγείλει κατά την παράνομη επίσκεψη του πυροδότησαν τα σενάρια τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα με εκτενή ρεπορτάζ στον Τύπο. Πέραν της Αμμοχώστου και των ανακοινώσεων στις οποίες θεωρούν δεδομένο ότι θα προβεί ο Τούρκος Πρόεδρος για το Βαρώσι, τα δημοσιεύματα βάζουν πλέον στο κάδρο και το θέμα του φυσικού αερίου

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επαναλάβει τη σθεναρή θέση της χώρας του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει η ανακοίνωση πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα και αντιπροσωπεία της πρεσβείας του Πακιστάν στην Άγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις για την περίκλειση περιοχή της Αμμοχώστου. Είναι επίσης πιθανόν να ανακοινώσει το άνοιγμα της παραλίας της περιοχής και να εξαγγείλει τουρκικές επενδύσεις στην περιοχής.

Στα σενάρια η δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο και τα εγκαίνια βάσης drones στο Λευκόνοικο οπλισμένων και μη.

Δεν αποκλείεται ωστόσο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου τα «καλά νέα» να φορούν το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου από τα αποτελέσματα των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων πέρυσι στην περιοχή.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

“Ισραήλ” της Ευρώπης κι όχι “Γέφυρα”

editor

Ας μην γίνει αφορμή ένα τραγικό δυστύχημα να ξαναγυρίσουμε 100 χρόνια πίσω

editor

Αλέξη, μην σκαλίζεις τη στάχτη

editor
19/04/2024 9:42