23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ποιο είναι το ρώσικο “θηρίο” που “κατάπιε” τις φλόγες στην πυρκαγιά της Λευκίμης

Την άφιξη στην Ελλάδα του ρωσικού αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev-200 (Βe-200ChS) και την συμμετοχή του σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών είχε ανακοινώσει τέλη του περασμένου μήνα  η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec (Ρωσικές Τεχνολογίες).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροπλάνο στον κόσμο το οποίο έκλεισε εγκαίρως ο Νίκος Χαρδαλιάς από τους Ρώσους κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα.

Αυτό είναι το αεροσκάφος που συνέδραμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Λευκίμη και μάλιστα η κάμερα του e-evros.gr κατέγραψε ένα συγκλονιστικό βίντεο την ώρα που επιχειρούσε το ρώσικο πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των ρίψεων έχει τόσο πολύ όγκο νερού που στην περιοχή που πέφτει το νερό σκοτεινιάζει και… βρέχει για περίπου μισό λεπτό.

Τα μοναδικά αμφίβια αεροσκάφη Be-200ChS παράγονται από την TANTK named after G.M. Beriev PJSC (μέρος της United Aircraft Corporation (UAC) PJSC της Κρατικής Εταιρείας Rostec). Τα αεροσκάφη έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση πυρκαγιών στο έδαφος της Ρωσίας.

Το Be-200ChS είναι το μοναδικό αεριωθούμενο αμφίβιο αεροσκάφος στον κόσμο. Αυτό δίνει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα στην ταχύτητα κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το Be-200ChS μπορεί να πάρει μέχρι και 12 τόνους νερού. Το αεροσκάφος έχει καλή απόδοση όσον αφορά τον αριθμό των απορρίψεων νερού ανά ώρα. Το αεροσκάφος είναι σε θέση να ρίξει έως και 270 τόνους νερού στο χώρο πυρκαγιάς για έναν ανεφοδιασμό.

Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο αυτό επρόκειτο να το νοικιάσουμε και πέρυσι, πλην  όμως δόθηκε στην Τουρκία. Εφέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν και με μια συντονισμένη ενέργεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής  Προστασίας το ρώσικο «θηρίο» ήρθε στην Ελλάδα και σταθμεύει όλο το καλοκαίρι στην στρατιωτική βάση της Ελευσίνας, εκεί όπου σταθμεύουν και άλλα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σ.Κ

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Υπό διωγμό τα μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης; Συλλήψεις και αυτόφωρα σε άλλα 3 καταστήματα

editor

Ασφαλτικές εργασίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Καβάλας

editor

Ευρεία σύσκεψη και συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στη Θάσο

editor
23/04/2024 14:21