24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

«Δεν τα μαθες; Οι Καστανιές άνοιξαν»

Του Δημήτρη Φρέσκου

Πως πάει ο Έβρος; ρώτησα φίλο μου αστυνομικό και συνδικαλιστή στην ακριτική ζώνη. Κρατάμε επαφή μετά την γνωριμία μας εδώ και 1,5 χρόνο, από εκείνες τις δύσκολες για την χώρα μέρες που λίγο έλειψε να χάσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια όταν ορδές αφιονισμένων λαθρομεταναστών καθοδηγούμενοι από τους γείτονες επιχείρησαν μια καλοσχεδιασμένη μαζική εισβολή.

«Δεν τα μαθες;» μου λέει «θα … τονώνουμε την αγορά της Αδριανούπολης πάλι. Εδώ και δυο μέρες δεν υπάρχουν οδοφράγματα».

Προσπαθούσα να πιστέψω στα αυτιά μου όταν άρχισε να μου λέει πως στις Καστανιές εκεί που για ημέρες οι άνδρες των ΜΑΤ και της συνοριοφυλακής έδωσαν ηρωικά μάχες σώμα με σώμα και έγιναν μια γροθιά για να διαφυλάξουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα εκεί που μαζί ζήσαμε τη βροχή από τα δακρυγόνα των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων που εργαλειοποίησαν χωρίς κανένα πρόσχημα το μεταναστευτικό σπρώχνοντας στρατιές ταλαίπωρων προς την Ελλάδα ΕΚΕΙ … ο δρόμος προς Τουρκία είναι πλέον ανοικτός, καθαρός από οδοφράγματα σαν όλα αυτά να ήταν μια μπόρα που πέρασε.

Είδηση που πέρασε αθόρυβα στα …ψιλά.

Είναι επίσημο. Ο μεθοριακός σταθμός στις Καστανιές Ορεστιάδας στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιουλίου άνοιξε προς την Τουρκία και ξανάρχισε την λειτουργία του. Ήταν κλειστός από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020.

Το τελωνείο λειτουργεί πλέον κανονικά όπως και οι διαδικασίες διέλευσης Ευρωπαίων πολιτών προς και από την Τουρκία.

Ήδη τοποθετήθηκαν βάρδιες συνεργείων του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβάλλουν σε rapid test όσους μπαίνουν στην Ελλάδα, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.

Προς το παρόν η είσοδος Τούρκων υπηκόων δεν επιτρέπεται.
Και αυτό το ίδιο αθόρυβα θα γίνει σε λίγο.

Τι άλλαξε; Σίγουρα όχι η Τουρκία του Ερντογάν …

Άρχισα να αναρωτιέμαι σοβαρά. Τελείωσε μήπως ο υβριδικός πόλεμος; Υπήρξε συμφωνία να κλείσουν την κάνουλα των προσφυγικών ροών οι Τούρκοι και δεν το μάθαμε; Σταμάτησαν να προκαλούν και να καθοδηγούν τους λαθροδιακινητές στα ευαίσθητα και χωρίς ακόμα φράκτη σημεία του ποταμού;
Δεν μπορεί κάτι θα έχει αλλάξει κάποιος θα ξέρει … Τι έγινε και ήταν τόσο δυνατό ώστε να δοθεί εντολή μετά από 16 μήνες να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός. Πάντως η Τουρκία δεν συνετίστηκε. Εκτός και αν ζω σε άλλη χώρα ή παράλληλο σύμπαν…

Τον ρώτησα για όλα αυτά.

«Τι λες δεν σταμάτησαν ποτέ. Συνεχίζουν σχεδόν αθόρυβα να βοηθούν τα κυκλώματα να στέλνουν μετανάστες στον Έβρο. Αν δεν είμασταν εμείς και οι ξένοι συνάδελφοι της FRONTEX θα σου έλεγα τι θα γινόταν»η Αδριανούπολη.

Είναι βέβαιο πως τα τελωνεία μιας χώρας μέλους της Ε.Ε δεν μπορούν να είναι κλειστά αρκεί η χώρα αυτή να μην απειλείται . Σε κάθε περίπτωση ο μεθοριακός σταθμός θα επαναλειτουργούσε κάποια στιγμή. Γιατί ωστόσο τώρα και άραγε με τι αντάλλαγμα;

Πίεσαν μήπως οι Τούρκοι; για να τονώσουμε ως Έλληνες την αγορά της Αδριανούπολης που έχει γονατίσει εδώ και 16 μήνες… Γιατί πιστέψτε με οι Εβρίτες δύσκολα θα περάσουν τα σύνορα για βόλτα και ψώνια όπως έκαναν καθημερινά παλιά μετά από όσα έγιναν. Και ήταν πολλά την τελευταία τριετία. Ίσως με τον καιρό, αλλά όχι τώρα.

Το ρώτησα και αυτό … «Δυο τρία οχήματα ιδιωτικής χρήσεως πέρασαν και αυτά με Αθηναϊκές πινακίδες. Από την Ορεστιάδα δεν κουνήθηκε κανείς» μου είπαν αν και δεν έχουν ενημερωθεί όλοι για την επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού.

Άσκησαν πίεση οι Γερμανοί; για την διέλευση των Τούρκων της Γερμανίας ( και ψηφοφόρων) προς την πατρίδα τους;

Επίσημες ξεκάθαρες απαντήσεις δεν εντόπισα αν και έψαξα (κάποιοι αν και θα ΄πρεπε δεν γνώριζαν καν το γεγονός. Είναι και μακριά ο Έβρος )
Είναι αλήθεια πως με το έργο της Κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων σε όλους τους τομείς να προχωρά τόσο με το φράκτη και την οχύρωση όσο με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πια συνοριακών δυνάμεων δεν έχουμε πλέον να φοβηθούμε πολλά.

Ωστόσο έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε γιατί … στην πρώτη ευκαιρία οι γείτονες θα μας το θυμίσουν πάλι.

Πηγή: afteroffice.gr

 

 

Related posts

«Κάντε ό,τι θέλετε μόνοι σας»

editor

Το πλέγμα της ελληνικής υπεροπλίας από αέρος, στεριάς και θαλάσσης

editor

Η πανδημία φεύγει; Η οικονομία έρχεται

editor
24/04/2024 1:13