25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΑΜΘ θα δώσει το δίκτυο φυσικού αερίου

Η ολοκλήρωση του ΤAP και του IGB καθιστούν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κόμβο με αυξημένη γεωπολιτική σημασία, έναν κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη από την Ξάνθη κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ανάπτυξης του δικτύου που θα συνδέσει με φυσικό αέριο έξι πόλεις της περιοχής (Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα).

Ταυτόχρονα επισήμανε την τεράστια σημασία που έχει αυτό στο εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται.

“Από σήμερα ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποκτά έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανη γιατί από εδώ ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει τελικά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν είναι απλά ένα πέρασμα για τα μεγάλα δίκτυα του φυσικού αερίου αλλά ωφελείται και η ίδια η περιφέρεια, το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση που θα το επιλέξει, από την πρόσβαση σε αυτή την φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας.

Οι 6 αυτές πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συνδεθούν με φυσικό αέριο μέσω ενός δικτύου 496 χιλιομέτρων και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή είπε ο πρωθυπουργός καθώς το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί τελικά με διακλαδώσεις σχεδόν 1900 km θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές και εκτιμούμε ότι μέχρι το 2036 οι καταναλωτές μπορεί να φτάσουν και τους 200.000 ή και να τους ξεπεράσουν.

Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου έμεινε πρακτικά ανενεργή, σχεδόν αδρανής, από το 2016 έως και το 2019, αλλά σήμερα, όμως, υπό τη νέα ηγεσία της υπάρχει ένας σαφής επενδυτικός σχεδιασμός και επεκτάσεις που ήδη δρομολογούνται.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Οι Τούρκοι αποδέχονται την Ελληνική ανωτερότητα: ”Θα μας κατεβάζουν εύκολα τα Bayraktar”

editor

«Σούρβαλα-Σούρβαλα» και «αλμυρή βασιλόπιτα» στον Έβρο

editor

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Τουρκία για την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης»

editor
25/04/2024 19:52