29 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Θράκη: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ξάνθη (video)

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εχτές ημέρα Πέμπτη 1 Ιουλίου, στη Θράκη και επισκέφτηκε τη Δράμα και την Ξάνθη.

Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε στις το πρωί, τη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της Δράμας. Ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το αστρονομικό παρατηρητήριο και εργαστήριο φυσικής που έχει δημιουργηθεί στο γυμνάσιο του χωριού Νικηφόρος, ενώ θα μεταβεί και σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα.

Στη συνέχεια βρέθηκε στην Ξάνθη, στις 18:00 και επισκέφτηκε το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab.

Το Εργαστήριο Πολυμέσων Xanthi TechLab, το οποίο αποτελεί κόμβο για την έρευνα και την καλλιέργεια τεχνογνωσίας στην περιοχή της Ξάνθης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε, μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, με τρεις μαθητές γυμνασίου και τέσσερις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.

Οι μαθητές παρουσίασαν ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ περήφανος» όταν βλέπει εφήβους μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής.

Οι φοιτητές μίλησαν στον κ. Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα Πανεπιστήμια.

Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα στις οποίες είναι και η Αλεξανδρούπολη.

«Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανη. Γιατί από εδώ ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει τελικά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, που έγινε στην Ξάνθη.

«Σε πρώτη φάση έξι πόλεις -όπως είχαμε δεσμευτεί- Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, αλλά και Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χιλιομέτρων -496 για την ακρίβεια. Και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή. Γιατί τελικά, με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τον πολυσήμαντο χαρακτήρα του έργου: «Είναι μια επιλογή η οποία προφανώς έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως και μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Εκτιμώ ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομήσει παραπάνω από 25% από τους λογαριασμούς θέρμανσης εφόσον επιλέξει να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα προσφέρει και πολλές νέες δουλειές. Είναι βέβαια μια επιλογή η οποία έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, τόσο σημαντικό εδώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις, τονώνει τελικά τις τοπικές οικονομίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον χώρο της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε και το εργαστήριο πολυμέσων στην Ξάνθη.

Η εκδήλωση στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού, σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου για την επέκταση του δικτύου παροχής σε 34 πόλες και πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Σε πρώτη φάση τα έργα θα εστιάσουν στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην πόλη της Ορεστιάδας.

Δείτε παρακάτω την ομιλία του Πρωθυπουργού από την Ξάνθη για το δίκτυο του φυσικού αερίου:

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Τούρκος αναλυτής: “Να στείλουμε το TCG ANADOLU ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο”

editor

6 νέοι υποψήφιοι στην παράταξη «ΑΡΧΗ» του Σταύρου Σταυράκογλου

editor

Ρώσοι: Η Τουρκία προσπαθεί να αντιγράψει τους S-400 – Δεν θα τα καταφέρουν

editor
29/02/2024 17:52