8 Δεκεμβρίου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: H Damco Energy πήρε το “πράσινο” φως από τη ΡΑΕ

Το «πράσινο» φως άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αύξηση της ισχύος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο της Damco Energy στα 840 από 662 MW.

Το project της εταιρίας συμφερόντων Κοπελούζου θα αναπτυχθεί στη ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης και είναι ώριμο αδειοδοτικά. Πια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, απομένει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, η οποία αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε τελικό στάδιο είναι και η είσοδος της Εταιρίας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας – AD ESM στην εταιρία ειδικού σκοπού που συστήνεται για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» όπου η AD ESM θα εισέλθει με ποσοστό 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται και το due diligence για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών από την εταιρία της γειτονικής χώρας.

Ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW. Η αύξηση της συνολικής του ισχύος αποφασίστηκε με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ ο καθαρός βαθμός απόδοσης σε πλήρες φορτίο είναι στο 62,5%, ενώ η καθαρή ισχύς του σταθμού είναι στα 820 MW.

Η Damco Energy, είναι η τελευταία εταιρία από εκείνες που αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ανεβάζοντας την ισχύ πάνω από τα 800 MW σε σχέση με τον αρχικό τους προγραμματισμό. Έχουν προηγηθεί η Mytilineos, η οποία ήδη κατασκευάζει τον CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ τα 826 MW, ακολούθησε η Elpedison η οποία επίσης αναβάθμισε την ισχύ του αδειοδοτημένου σταθμού στη Θεσσαλονίκη στα 826 MW και πριν από λίγες εβδομάδες σε σχετική ανακοίνωση προχώρησαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil με την κοινή τους μονάδα στην Κομοτηνή. Η ισχύ της ανέρχεται στα 877 MW.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Σε προεκλογικό «πυρετό» ο Σταύρος Κελέτσης

admin

Ο Κ. Χαντζηκωνσταντίνου για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης

editor

Από τον Έβρο θα πάρει το απολυτήριο του ο γιος του Μητσοτάκη – Φωτογραφήθηκε με τους φρουρούς των συνόρων

editor
08/12/2022 18:58