5 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Πρόκληση Ακάρ: Μάταιο να εξοπλίζεται η Ελλάδα – Νέες δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

Πιστή στην πολιτική των προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας φαίνεται πως παραμένει η Τουρκία, με τη σκυτάλη να παίρνει για πολλοστή φορά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανεβάζοντας τους τόνους με τοποθετήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και κατηγορώντας την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις, νομικά, για τη γη οποιουδήποτε, ωστόσο «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται» υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε δε, πως η Άγκυρα είναι υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτη αυτής της περιοχής, «με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

 

Τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές ώρες μετά το κλείσιμο της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται στην Τουρκία.

Ζητείται από την Άγκυρα να συνεχίσει την πολιτική αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο κείμενο των συμπερασμάτων ενσωματώθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Παράλληλα, «χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021».
Σην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας επιπροσθέτως τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Αναλυτικά στο κείμενο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει στην Τουρκία τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τονίζει ότι «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπροσθέτως, «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251» ενώ, εκφράζει τη λύπη του που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

Μεταναστευτικό
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσιάστηκε, παράλληλα, εκ μέρους της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η πρόταση της Κομισιόν για νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία, στο πλαίσιο επικαιροποιημένης συμφωνίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των όρων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή για τον εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της προς όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης το Συμβούλιο σημειώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μετανάστευση, δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.

Ανθρώπινα δικαιώματα
Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν βασικό μέλημα. Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι «η στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Άννα Μ. Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο: “Ποια είναι η “κόκκινη γραμμή” για να αντιμετωπίσει επιτέλους η ΕΕ πιο γενναία και αποτελεσματικά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας;”

editor

Λαμπερή εκδήλωση για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου Ανέστη Γερονικολάκη

editor

Αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη – Στο λιμάνι το μεταγωγικό «Endurance» (βίντεο)

editor
05/03/2024 5:34