23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Με το βλέμμα στη νέα γενιά

Του Σπύρου Μουρελάτου

Παρά τον εν εξελίξει καύσωνα – ισχυρή υπόμνηση ότι εισερχόμαστε πλέον στο βαθύ καλοκαίρι – ο Μητσοτάκης φρόντισε να τραβήξει το χαλινάρι σε όσους Υπουργούς κάνουν τυχόν σχέδια ανέμελων διακοπών: «οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» διεμήνυσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και…ο νοών νοείτο.

Είναι σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται με το…πόδι στο γκάζι για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαθρωτικών αλλαγών, που εκ των πραγμάτων καθυστέρησαν ελέω της πανδημίας του κορονοιού.

Υπό άλλες συνθήκες, ο…συνωστισμός νομοσχεδίων, που εκτιμάται πως θα ενταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θα κινούσε υποψίες στους πλέον μυημένους γύρω από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Μολονότι στην πολιτική το «ποτέ μη λες ποτέ» είναι νόμος , η…υπερφόρτωση του παραγόμενου κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης δεν φαίνεται προς ώρας τουλάχιστον να εκκινεί από την πρόθεση για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 21.

Τούτο, βεβαίως, δε σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου αναπαύεται στις δάφνες του άνετου δημοσκοπικού προβαδίσματος, ούτε πως έχει προσβληθεί από το σύνδρομο της αφ υψηλού προσέγγισης των εξελίξεων και των αντιπάλων του.

Τουναντίον. Μάλιστα, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων – ορισμένες εκ των οποίων επιχειρούν να απαντήσουν σε παθογένειες δεκαετιών, όπως το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις – που μεταξύ άλλων αποσκοπεί στη μεγέθυνση του παραγόμενου πλούτου, την δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας της καθημερινότητας, στοχεύει επίσης και στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καθώς διαγράφεται πλέον στον ορίζοντα η επομένη της πανδημίας ημέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πλήρως πως στους…λιγότερο προνομιούχους της εποχής του κορονοιού συγκαταλέγονται οι νεαρότερες ηλικίες. Πέραν της…αναστολής για αρκετούς μήνες της ομαλής κοινωνικής τους ζωής, η νέα γενιά βίωσε, επίσης, το «πάγωμα» της μαθητικής, της ακαδημαικής και της επαγγελματικής της καθημερινότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεσοπρόθεσμες τουλάχιστον προοπτικές της.

Κατά συνέπεια, κοινός παρανομαστής εάν όχι σε όλους, στις περισσότερες, πάντως, από τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί από τούδε και στο εξής η κυβέρνηση είναι η θετική και μετρήσιμη επίδραση τους στους νέους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας «τομής» είναι ο νόμος για την επικουρική ασφάλιση, ο «ατομικός κουμπαράς», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, καθώς απευθύνεται στους νεοεισερχόμενους στην εργασία, αλλά και σε εργαζομένους έως και 35 ετών.

Ένας από τους κεντρικούς, άλλωστε, στόχους και του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ήταν να…συγχρονίσει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων με τις ανάγκες του σήμερα για τη νέα γενιά, που απαιτούν ευελιξία και προστασία του ελεύθερου χρόνου.

Και έπεται και συνέχεια, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν την εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη στη νέα γενιά ανακοινώνοντας μία συνεκτική, όπως λέγεται, δέσμη μέτρων, παρεμβάσεων και διευκολύνσεων υπέρ της νέας γενιάς και των αυριανών προοπτικών της.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Τρομάζει η «Όμικρον», «παγώνουν» οι πολιτικές εξελίξεις

editor

Απρόσμενo… ολλανδικό χέρι σε Ερντογάν – Λουκασένκο

editor

Τα «ναι», τα «όχι» και τα…«ίσως» των Βερσαλλιών

editor
23/04/2024 21:15