25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Υπέρβαση της πανδημίας ή αχρείαστο ρίσκο;

Του Σπύρου Μουρελάτου

Σημείο καμπής στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοιού σε επίπεδο ουσίας, αλλά και συμβολισμού, αναμένεται η απόφαση για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας – σήμα κατατεθέν της περιόδου της πανδημίας, αποτέλεσε δίχως αμφιβολία το αποδοτικότερο μέσο ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοιού στην προ του εμβολίου περίοδο.

Μολονότι αρχικώς η απόφαση για την εκτεταμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να χαρακτηρίστηκε έως και αμφιλεγόμενη, πολύ σύντομα έγινε ευδιάκριτη σε όλους, ειδικούς και μη, σκεπτικιστές και υποστηρικτές, η επίδραση της στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Πλήρως κατανοητή η επιλογή της άρσης της υποχρεωτικότητας της χρήσης της σε εξωτερικούς χώρους και όσο δεν παρατηρείται συνωστισμός: ως απαραίτητο αξεσουάρ την περιόδων των lockdown, η αφαίρεση της από την ημερήσια διάταξη υποστηρίζει πέραν όλων των άλλων και τον ισχυρό συμβολισμό της μετάβασης από την εποχή της πανδημίας σε αυτήν της ελευθερίας.

Η εν λόγω απόφαση δεν είναι όμως πολιτική, ούτε λαμβάνεται μόνον για συμβολικούς λόγους, Πρώτα και κύρια είναι πλήρως συμβατή με την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της σοβαρής υποχώρησης της πανδημίας και της συνακόλουθης αποκλιμάκωσης της πίεσης, που υπέστη επί πολλούς μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μέχρις εδώ, όλα καλά. Το timing μπορεί να είναι, όμως, μία πολύ διαφορετική υπόθεση.

Μπορεί η μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας να υποδηλώνει – και σωστά – την επιτυχή απόκρουση του τελευταίου πανδημικού κύματος και ως εκ τούτου να αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση του τουριστικού μας προιόντος – σε ανάλογες αποφάσεις οδηγούνται και άμεσοι ανταγωνιστές μας, εξάλλου, όπως η γειτονική Ιταλία, υπάρχει, ωστόσο και ο αντίλογος.

Το βασικό αντεπιχείρημα σχετίζεται με τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας. Όταν μόλις 1ένας στους 3 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και εν όσω νέες μεταλλάξεις του ιού απειλούν με νέα πανδημικά κύματα, μήπως μία τέτοια απόφαση κρίνεται πρόωρη ή βιαστική;

Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας σημειώνουν πως η απόφαση να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε διασυνδεθεί με ένα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο των πλήρως εμβολιασμένων και ως εκ τούτου να ενεργοποιηθεί όταν αυτό ο εμβολιασμός αγγίξει το συγκεκριμένο ποσοστό.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει δικαιωματικά στους επιστήμονες. Αυτοί επεξεργάζονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, αυτοί κάνουν και τις απαραίτητες προβολές, αυτοί εν τέλει οφείλουν να συνεκτιμούν όλες τις πτυχές, που έχουν να κάνουν με την Δημόσια Υγεία. Σε κάθε περίπτωση, κρείττον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο…

editor

Ενεργειακή Γέφυρα Κατάρ – Ευρώπης μέσω Ελλάδας!

editor

Ο «Γόρδιος Δεσμός» του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας

editor
25/04/2024 0:37