29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η…πραγματικότητα των συνδικαλιστών και η αναγκαία μεταρρύθμιση

Του Σπύρου Μουρελάτου

Το λες και τύχη, παραμονές της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά να βρίσκεις τέτοιους απροσδόκητους συμμάχους.

Για τον Μητσοτάκη ο λόγος, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι ορκισμένοι εχθροί των αλλαγών στα εργασιακά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, θα του προσέφεραν τέτοιο αναπάντεχο δώρο λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Γιατί η 24ωρη απεργία, που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στο Δημόσιο εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων συνιστά πανηγυρική επιβεβαίωση του κεντρικού σκεπτικού, που διέπει την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Και μεταξύ άλλων επιχειρεί να εξορθολογίσει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών φορέων. Των οποίων – ας μην το λησμονούμε αυτό – βασική αποστολή είναι η θωράκιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και ως εκ τούτου η βελτίωση της σχετικής τους θέσης στο κοινωνικό σύνολο.

Όχι, η παρακώλυση μιας εκ των κορυφαίων προκλήσεων στις ζωές των παιδιών της μεσαίας τάξης κατά κύριο λόγο, που δεν διαθέτει την οικονομική πολυτέλεια για σπουδές στο εξωτερικό, τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

H…assist της άφρονης ηγεσίας των συνδικαλιστών καλωσορίστηκε από την κυβέρνηση, η οποία μέσω της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ. Η όψιμη υπαναχώρηση των συνδικαλιστών, που διαβεβαίωσαν εντός της δικαστικής αίθουσας ότι εξαιρούνται των κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας, ενώ τροποποιούνται και τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν μπορεί να αμβλύνουν τις αλγεινές εντυπώσεις, που προκαλεί η έως τώρα στάση τους.

Και ο πρωθυπουργός προσέθεσε στην φαρέτρα του ένα ατράνταχτο επιχείρημα στο πλαίσιο της αυριανής του παρέμβασης στη Βουλή: πως αγκιστρωμένες σε πρακτικές και κλισέ παρελθόντων χρόνων μειοψηφίες στρέφονται στην ουσία κατά των συμφερόντων των πολλών.

Και οι πολιτικοί τους πάτρωνες επίσης. Γιατί οφείλουν να πάρουν θέση και πολιτικές δυνάμεις, που αντανακλαστικά κατά κανόνα σπεύδουν να υποστηρίξουν τέτοιες πρακτικές.

Είναι αλήθεια λυπηρό, εάν ορισμένοι συνδικαλιστές τρέφουν αυταπάτες ότι βρισκόμαστε σε μία ανέφελη περίοδο γενικής ευδαιμονίας, όπου ανάλογες πρακτικές μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Είναι, όμως, βαθιά προβληματικό, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέφει την αυταπάτη πως ο επαναστατικός ακτιβισμός ανεξαρτήτως του κοινωνικού κόστους θα τον φέρει στον προθάλαμο της εξουσίας.

Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού.

Με ποιον άραγε είναι ο Τσίπρας; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΜΕ, που τάσσεται κατά της απεργίας ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΕΔΥ, που είναι υπέρ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί. Θα φροντίσει να συνετίσει τη συνδικαλιστική ηγεσία ή θα αδιαφορήσει για την παρεμπόδιση της διενέργειας των Πανελλαδικών εξετάσεων υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους;

Η χώρα και η κοινωνία εξέρχονται μίας πολυεπίπεδης κρίσης. Θα ήταν συνετό, όπως αφήνουμε πίσω μας την κρίση του κορονοιού, να αφήσουμε, επίσης, πίσω νοοτροπίες και πρακτικές, που καθήλωσαν την χώρα επί δεκαετίες δημιουργώντας το καθόλου κολακευτικό «ελληνική περίπτωση»,  σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την οικονομική περιπέτεια της προηγούμενης 10ετίας.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

editor

Ο πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία και η ανάγκη συγκρότησης Ευρωπαϊκού Στρατού

editor

Επίσκεψη της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης

editor
29/03/2024 2:32