24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Δαγούμας:”H ανάπτυξη υποδομών FSRU και στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπουν το “άνοιγμα” της Ελλάδας προς τον Βαλκανικό χώρο”

Σημαντικά βήματα ωρίμανσης και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη των νέων υποδομών του φυσικού αερίου και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα αποτελεί κόμβο εμπορικών επενδύσεων και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντιή η ίδρυση Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το φυσικό αέριο, πράγμα που προγραμματίζεται να γίνει φέτος.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας εχθές στο webinar του ΙΕΝΕ με θέμα «Οι αγορές αερίου σε μετάβαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, υπόγεια αποθήκη Νότιας Καβάλας και άλλα έργα που βρίσκονται υπό εξέταση) επιτρέπουν το «άνοιγμα» της Ελλάδας προς τον Βαλκανικό χώρο και συνολικότερα την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας έτσι την χώρα κόμβο φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπου μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο μονάδες συνολικής ισχύος 2 GW, όταν έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ έργα που ξεπερνούν τα 4 GW. Σημαντικό, επίσης, αποτύπωμα στην εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου θα έχει η ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων διανομής ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει την διεύρυνση της λιανικής αγοράς με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές. Άλλος παράγοντας που θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου είναι οι υποδομές μικρής κλίμακας LNG (small scale LNG projects), όπου η εκτίμηση κάνει λόγο για 0,4 bcm.

Το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (National Natural Gas Transmission System) μετράει ένα τερματικό σταθμό LNG, 3 σημεία εισόδου (entry points), 43 σημεία εξόδου (exit points) και την δυνατότητα αντίστροφης ροής από Ελλάδα προς Βουλγαρία. Τέλος, η έκταση του δικτύου αγωγών φτάνει τα 1466 χιλιόμετρα.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Αποθήκες με νιτρική αμμωνία υπάρχουν σε 233 σημεία της Ελλάδας – Τρεις αποθήκες και στον Έβρο

editor

Ν. Χαρδαλιάς: Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δηλώνει παρούσα

editor

Α.Δημοσχάκης σε Κεραμέως: “Να δημιουργηθεί Σχολή Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Σουφλί”

editor
24/04/2024 6:44