24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

H… πράσινη πεταλούδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Η Αστυπάλαια -η «πεταλούδα του Αιγαίου» για τους… μυημένους στο νησί- δείχνει τον δρόμο για τη στροφή σε μία «πράσινη» οικονομία. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το νησί, καθώς έξι μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με τον γερμανικό όμιλο Volkswagen θα παραδοθούν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα στις τοπικές αρχές.

Και αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα. Σημαντικά κίνητρα προβλέπονται για να αποκτήσουν οι κάτοικοι του νησιού ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο για να τα χρησιμοποιούν με λογικό κόστος και οι τουρίστες.

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις δράσεις που έχουν ως στόχο να αποτελέσει η Αστυπάλαια το πρώτο «πράσινο νησί». Τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολλαπλά για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία, ενώ τον δρόμο αυτό αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νησιά το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι «πράσινες» δράσεις θα απορροφήσουν σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ελληνική πλευρά να εστιάζει ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει  άλλωστε ο ευρωπαϊκός στόχος μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και το φιλόδοξο σχέδιο μείωσής τους κατά 55% ως το 2030.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει έναν νέο κλιματικό νόμο εντός του έτους και ήδη η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν πως θέλουν να μπουν μπροστά στον «πράσινο» διάλογο για την επόμενη ημέρα (για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σχετική εκδήλωση αύριο).

Δυστυχώς η «πράσινη» ατζέντα για πολλά χρόνια δεν αποτελούσε… δημοφιλές θέμα στη δημόσια συζήτηση. Ωστόσο, κάτι πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει, με τη νεότερη γενιά να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και να δείχνει τον δρόμο.

Επομένως, με αφορμή την… πράσινη πεταλούδα του Αιγαίου είναι η ώρα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το περιβάλλον. Το να κλοτσάμε το… τενεκεδάκι λίγο παρακάτω δεν λύνει τα προβλήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Η ώρα των ρήξεων για τις επιχειρήσεις

editor

Φόβος για διεθνές «ντόμινο» από την κρίση στην Τουρκία

editor

Μαύρη επέτειος υπό τη βαριά σκιά της Τουρκίας

editor
24/04/2024 20:54