29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

141 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα ο Φάρος της Αλεξανδρουπολης (video)

Ο,τι πιο αισιόδοξο μπορεί να ατενίσει ο καπετάνιος στη φουρτούνα ή ο ψαράς που επιστρέφει ξημερώματα στο αγκυροβόλι του είναι το φως ενός φάρου.

Σύμβολα ελπίδας και προστάτες των λιμανιών, είναι οι μοναχικοί ήρωες που φωτίζουν τα υδάτινα μονοπάτια, με μια μυστήρια γαλήνη να τυλίγει το βαρύ, πέτρινο παρουσιαστικό τους.

Το σήμα-κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί παράλληλα το ναυτικό σύμβολο της πόλης κλείνει σήμερα 141 χρόνια λειτουργίας, τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 1880. Το ύψος του είναι 12 μέτρα από το έδαφος και 27 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Για να φτάσει κανείς στην κορυφή του, στο φανό, πρέπει να ανεβεί 98 σκαλιά και 6 πλατύσκαλα. Ωστόσο όταν φτάνει η θέα του, θα τον ανταμείψει!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013 αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης. Η επίσημη αναγνώριση έγινε κατόπιν απόφασης του τότε Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ 322/12-9-2013.

Παρακάτω ακολουθούν και video από το Φάρο της πόλης, μέσα από την κάμερα του e-evros.gr:

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Δεν θα λειτουργήσει η κατασκήνωση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

editor

Ημερίδα “All About Nexsys” στο Intercontinental

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Ποιοι οι δικαιούχοι

admin
29/03/2024 14:37