20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Διαμαρτύρονται οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης λόγω της μετεγκατάστασης του γυμνασίου στην περιοχή του ΚΕΓΕ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης άμεσα παίρνει θέση στο ζήτημα που αφορά την μετεγκατάσταση του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στην περιοχή του ΚΕΓΕ, λόγω  ίδρυσης Πειραματικού Γυμνασίου στη πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης είναι ένα πολύ ενεργό σχολείο, με πολλές δράσεις κάθε χρόνο γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μαθητών και καθηγητών, με την μεταφορά των μαθητών σε ένα άλλο σχολείο με διαφορετικούς καθηγητές θα “κλονίσει” αρκετά την δυναμική και την όρεξη των μαθητών.

Οι συνθήκες σε ένα σχολικό περιβάλλον δεν πρέπει να αλλάζουν, διότι επηρεάζουν την ψυχολογία και την αποτελεσμάτικοτητα τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών. Παράλληλα ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι πως ως γνωστόν η περιοχή του ΚΕΓΕ είναι πιο απομακρυσμένη σε σχέση με τα άλλα σχολεία και θα δημιουργηθούν προβλήματα μετακίνησης των μαθητών.

Ταυτόχρονα αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως όταν ένα σχολείο που ήδη λειτουργεί με όλες τις κατάλληλες συνθήκες για μαθητές και καθηγητές, πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι να μεταφερθεί ένα ολόκληρο γυμνάσιο ενώ όλα κυλούν ομαλά για να έρθει στη θέση του ένα Πειραματικό Γυμνάσιο;

O Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης τοποθετείται επί του ζητήματος μέσω δελτίο τύπου:

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις αποφάσεις των αρμοδίων για μετεγκατάσταση του σχολείου μας στην περιοχή του ΚΕΓΕ. Έκπληξη, γιατί θεωρούσαμε ότι το θέμα είχε διευθετηθεί οριστικά πέρσι. Η απόφαση όμως της ΔΙΔΕ Έβρου για την ίδρυση πειραματικού γυμνασίου στην πόλη μας δημιούργησε ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει.

Το 6 ο Γυμνάσιο, ένα σχολείο που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιοχής, κρίθηκε προφανώς ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως πειραματικό στη συγκεκριμένη πλευρά της πόλης, αφού πολλά παιδιά δε θα ήθελαν να φοιτήσουν σε ένα σχολείο απομακρυσμένο. Η περιοχή του ΚΕΓΕ όμως έχει ανάγκη από ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά και όχι από ένα πειραματικό στο οποίο μπαίνει κανείς με κλήρωση.

Και κάπως έτσι αποφασίστηκε να πάει εκεί το 4 ο Γυμνάσιο. Δυστυχώς σε όλες αυτές τις εξελίξεις (αν δεν αλλάξει πάλι κάτι), το τίμημα της ίδρυσης του πειραματικού σχολείου θα το πληρώσουν τα παιδιά της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας. Τα παιδιά λοιπόν ή θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη μετακίνηση σε καθημερινή βάση ή θα χρειαστεί να αλλάξουν σχολείο και εκπαιδευτικούς. Παιδαγωγικά, η δεύτερη λύση μας βρίσκει αντίθετους. Καινούριο περιβάλλον, καινούριοι συμμαθητές, καινούριοι εκπαιδευτικοί. Παρεμπιπτόντως, τα υπόλοιπα γυμνάσια της πόλης είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτα, για τον λόγο αυτό άλλωστε ιδρύθηκε και το 6ο Γυμνάσιο εξαρχής.

Όσο δελεαστική κι αν είναι η μετεγκατάσταση σε ένα ολοκαίνουριο, σύγχρονο κτήριο, μας στεναχωρεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει γονείς και μαθητές. Επιπλέον, μας προβληματίζει βαθιά το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά το μαθητικό δυναμικό του 4 ου Γυμνασίου. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει μαζί μας για τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στο καινούριο σχολείο και τον αριθμό των τμημάτων που θα δημιουργηθούν ή έστω να ζητήσει τη γνώμη μας για τα προβλήματα που ενέχει μια πιθανή μετακίνηση για όλους τους εμπλεκομένους.

Εμείς, οι γονείς και οι μαθητές μας είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Πιστεύουμε ότι, αν η αναβολή της μετεγκατάστασης δεν είναι εφικτή, η πιο σωστή λύση θα ήταν να εξασφαλιστεί η καθημερινή δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με λεωφορείο λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή κατοικίας τους, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα παιδιά, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία. Μαθητές και καθηγητές αποτελούμε εδώ και πολλά χρόνια μια απόλυτα συμπαγή και λειτουργική ομάδα που αποδίδει παιδαγωγικά, με πολλές δραστηριότητες της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Και έτσι θέλουμε να παραμείνουμε.”

Φ.Δούκογλου

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Περισσότερα από 67 κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν στον Έβρο

editor

Ν. Κεραμέως: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο

editor

Σύλληψη αλλοδαπού που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο από την Ξάνθη με πλαστές πινακίδες

editor
20/04/2024 2:07