19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Παρουσίαση Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

«Αποκαλυπτήρια» για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate) – το «διαβατήριο» που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες να μετακινούνται μέσω της «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) εν καιρώ πανδημίας.

Την παρουσίαση κάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), ενώ το «παρών» δίνουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες σε όλη την ΕΕ. Το βασικό ερώτημα ήταν, είπε, πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

«Έπρεπε να διατρέξουμε ένα μεγάλο πεδίο πληροφοριών. Αν δεν γινόταν αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε διμερώς κάθε χώρα, πράγμα εξαιρετικά περίπλοκο», είπε ο υπουργός.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τον τρόπο συμπλήρωσης των στοιχείων στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Μάλιστα, όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το ψηφιακό πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.

 

«Πρόκειται για μία πλατφόρμα που ενσωματώνει εθνικά στοιχεία σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα με απόλυτη ασφάλεια. Όπως μπορείτε να δείτε πίσω από αυτό κρύβεται πολλή δουλειά. Καταφέρουμε να έχουμε έτοιμο το πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Ο σκοπός δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες αλλά να κάνουμε τα ταξίδια πιο εύκολα ιδιαίτερα το καλοκαίρι», είπε ο πρωθυπουργός.

Το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα. Στην αρχή υπήρχαν πολλοί λίγοι που το πίστευαν και υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός. Ένα πανευρωπαϊκό προϊόν. Η αλληλλεγύη είναι η καρδιά της Ένωσής μας. Οι ευρωπαϊοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων, μια ακόμη απόδειξη ότι τα πράγματα πάνε καλά σε αυτήν την χώρα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν θα παρευρίσκεται στην παρουσίασή του, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.

Φρόντισε, όμως, να δώσει επιπλέον ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία πάνω στην οποία χτίστηκε το μοντέλο των ευρωπαϊκών μετακινήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την εκδήλωση των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η κα Φον Ντερ Λάιεν απένειμε για ακόμη μια φορά τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδέα του.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να κινηθούν πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

«…Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Related posts

Μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο θα ζητήσει ο Λ. Αυγενάκης από τους υπ. Γεωργίας της ΕΕ

editor

Περιοδεία Μητσοτάκη σε Δράμα και Καβάλα την Κυριακή

admin

Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Κίεβο

editor
19/04/2024 22:15