19 Ιουλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Απλήρωτοι Δέκα (10) Μήνες οι Στρατιωτικοί για τις περιπολίες στα Σύνορα του Έβρου

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), επανέρχεται στο θέμα της μη πληρωμής των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών (περιπολίες στην Παρέμβρια περιοχή) και σας μεταφέρει το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο νομό Έβρου.

Συγκεκριμένα όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη επιστολή μας, συνάδελφοι μας που υπηρετούν στην:

 • 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού
 • 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού
 • 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού

και εκτελούν υπηρεσίες εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2020 και για περισσότερους από δέκα (10) μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ) και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή (Αριθμ. Πρωτ. 8387/21-07-20), από τον Βουλευτή Έβρου κ. Χρήστο Δερμετζόπουλο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρακάτω Bουλευτές:

 • Χρήστος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ)
 • Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝ.ΑΛ)
 • Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛ)
 • Γιώργος Φραγγίδης (ΚΙΝ.ΑΛ)
 • Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)
 • Ασημακοπούλου Σοφία (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία και εκτίμηση την οποία έχει επιδείξει συνολικά η κοινωνία μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στους μαχητές των συνόρων του Έβρου, ανταποκρινόμενοι σε σχετική επιστολή – έκκληση της ΕΣΠΕΑΜ/Θ για το θέμα, συζήτησαν ή κατέθεσαν Αναφορές και Επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 1. Η εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση. Ακόμη και τώρα οι στρατιωτικοί εκτελούν καθημερινά περιπολίες εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ).
 2. Για να ανταπεξέλθουν τα στελέχη σε όλο αυτό το πλέγμα υποχρεώσεων εκτελούν αρκετές υπηρεσίες και εργάζονται πέραν του προγράμματος ωρών υπηρεσίας και εκπαίδευσης

Αντί η κυβέρνηση να ανταμείψει τα στελέχη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα, καθυστερεί πολλούς μήνες ακόμη μια φορά να καταβάλει τις αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και όχι μόνο.

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

“Η αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, συναρτάται από την επάρκεια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους κωδικούς του Προϋπολογισμού των Γενικών Επιτελείων, εν προκειμένω δε του ΓΕΣ, και την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του ΠΔ 200/1993 (Α’ 75).”

Δεδομένου ότι τα στελέχη των ΕΔ συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), καταθέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς μας:

 1. Προτίθεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού να προβεί στην καταβολή αποζημιώσεων των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών (περιπολίες στην Παρέμβρια περιοχή), των προηγούμενων δέκα μηνών;
 2. Τι κονδύλια έχουν δεσμευτεί, όπως αναφέρει στην απάντηση του ο κύριος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, στον προυπολογισμό έτους 2021 του ΓΕΣ, και σε ποιον κωδικό; Γιατί δεν πληρώθηκαν οι πρώτοι μήνες του Έτους 2021;
 3. Σε ποιες ενέργειες εξορθολογισμού των διατιθέμεων πιστώσεων έχει προβει το ΓΕΣ προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκές κονδύλιο για την αποζημίωση του συνόλου των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών;
 4. Το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να καταβληθεί η υπόψη αποζημίωση από τον μήνα Ιούλιο 2020 μέχρι σήμερα; Το συγκεκριμένο αίτημα εξετάστηκε αρμοδίως, από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και προωθήθηκε προς το καθ’ ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση όπως έγινε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020;

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), ευελπιστούμε στην στήριξή σας προκειμένου να μην «τιμωρούνται» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην ακριτική αυτή περιοχή του Έβρου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την φύλαξη των συνόρων μας.

Σας βεβαιώνουμε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστά στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίζουμε σε κάθε περίπτωση και σε αυτή την κρίση να λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, εκτελώντας στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Αυξημένα μέτρα τροχαίας εν όψει του Δεκαπενταύγουστου

editor

Άβδηρα: Εντοπίστηκε νεκρή θαλάσσια χελώνα

admin

Σε εξέλιξη τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών

editor
19/07/2024 12:41