19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (φωτο)

Τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ και του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης μετά Στρατευμάτων επιπέδου Ταξιαρχίας, «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (ΙMMEDIATE RESPONCE / CENTAUR 21).

Συμμετείχαν τμημάτα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ», της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ και της 104 Logistics Brigade του Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου (Περιοχή Λιμένος Αλεξανδρούπολης).

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε συνεκπαίδευση σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων, καθώς και εξειδικευμένων αντικειμένων (αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις), με ταυτόχρονη συνεξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

Από αμερικανικής πλευράς, την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Elizabeth K. Lee και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) General Christopher G. Cavoli, ενώ από βρετανικής πλευράς την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της Βρετανικής Στρατιάς General Ralph Wooddisse.

Ο Αρχηγός, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών και συνεχάρη το ασκούμενο προσωπικό για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής IBAN για την ενίσχυση των 400 ευρώ

admin

Δωρεά απινιδωτή από το Σύλλογο Γονέων στο 5ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης

editor

Ναυαγοσώστης και seatrack στην παραλία Κρυονερίου του Δήμου Μαρώνειας Σαπών

editor
19/04/2024 14:39