28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Και ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Διδυμοτείχου “στη μάχη” για τη μεταστέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 το προεδρείο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, με θέμα την πρόταση μεταστέγασης του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, προκειμένου το κτίριο να παραχωρηθεί βραχυπρόθεσμα για χρήση από τα πανεπιστημιακά τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας του ΔΠΘ.

Στην συνάντηση ο κ. Χατζηγιάννογλου μας παρουσίασε το ιστορικό των εξελίξεων και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρόταση. Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο:

Σε επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας κ. Α. Συρίγου στον Δήμο κατόπιν συνοδείας τοπικών βουλευτών, του ζητήθηκε κτίριο άμεσα που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των πανεπιστημιακών τμημάτων έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση το υπάρχον τμήμα Νοσηλευτικής θα φύγει από την πόλη και της Ψυχολογίας δε θα δημιουργηθεί ποτέ.
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κτίρια στο Δήμο που να πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Υφυπουργός ούτε χρόνος προετοιμασίας κάποιου.
Η μεταστέγαση θα είναι προσωρινή και δόθηκε η υπόσχεση πως θα διαρκέσει μόνο 1 έτος.
Το κτίριο που θα μεταφερθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί θα είναι έγκαιρα έτοιμο.
Τέλος αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος αυτής της πρότασης την οποία σκοπεύει να φέρει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης ειπώθηκε ότι το μαθητικό δυναμικό του Δήμου μειώνεται και πως αργά ή γρήγορα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε σε αναστολή λειτουργίας κάποιας σχολικής μονάδας.

“Κύριε Δήμαρχε,

ο θεσμικός σας ρόλος δεν είναι απλά η διαχείριση του Δήμου, αλλά να εξασφαλίσετε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και υποδομών έτσι ώστε οι δημότες να αυξηθούν και να συζητάμε τη δημιουργία καινούριων σχολικών μονάδων.

Το προεδρείο του Συλλόγου αφού ήρθε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της δημιουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ωστόσο δεν συμφωνεί με τη μεταστέγαση των μαθητών και εκπαιδευτικών του 3 ου Δημοτικού Σχολείου, αφού:

Διαταράσσεται για άλλη μια φορά η ομαλή σχολική ζωή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, η οποία τώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα λόγω πανδημίας.
Δημιουργούνται προβλήματα πρακτικής φύσης, όπως η ασφάλεια των μαθητών είτε λόγω έλλειψης κατάλληλου προαύλιου χώρου, είτε λόγω μετακίνησης μαθητών στο κέντρο της πόλης, αφού θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν περισσότερο σε σχέση με πριν και σε σημείο με μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται διαχωρισμός των τμημάτων σε διαφορετικά κτίρια που έχουν απόσταση μεταξύ τους. Όλα αυτά και πολλές ακόμα ιδιόρρυθμες συνθήκες λειτουργίας, που θα προκύψουν για το νέο σχολικό έτος 2021-2022, οδηγούν σε ταλαιπωρία μαθητών και γονέων με ταυτόχρονη ύπαρξη κινδύνων για την ασφάλεια τους.
Δημιουργούνται προβλήματα οικονομικής φύσης και αφερεγγυότητας της σχολικής μονάδας, επειδή φορείς όπως το «Μαζί για το παιδί» καθώς και γονείς έχουν επενδύσει χρηματικά στην σχολική μονάδα για την αναβάθμισή της. Επίσης δημιουργείται έξτρα χρηματικό κόστος μετακίνησης υλικοτεχνικής υποδομής και προετοιμασίας εγκαταστάσεων, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά και να δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Η εναλλακτική λύση για την σχολική μονάδα που θα μεταφερθούν οι μαθητές δεν είναι καλή, αφού τμήματα θα μοιραστούν σε άλλα σχολεία και το κεντρικό κτίριο της παλιάς Νοσηλευτικής είναι υποδεέστερο. (κρίθηκε ακατάλληλο για φοιτητές ενώ κρίνεται κατάλληλο για μαθητές χωρίς αίθουσα πληροφορικής και εκδηλώσεων). Ο προαύλιος χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι μικρότερος, σε σημείο προβληματικό και επικίνδυνο λόγω της διέλευσης δίπλα σε αυτόν οχημάτων (χώρος στάθμευσης μπροστά από την Εκκλησία) και μέσα από αυτόν πολιτών και δε θα εγγυάται την ασφάλεια των μικρών μαθητών, όπως ορίζει ο νόμος.
Επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η εκπαιδευτική λειτουργία και δραστηριότητα της σχολικής μονάδας, αφού ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο διευθυντής θα έχουν να διαχειριστούν ένα διαιρεμένο σχολείο.
Προκύπτουν παιδαγωγικά και ηθικά ζητήματα, αφού θα πρέπει να εξηγηθεί σε μικρά παιδιά για ποιο λόγο πρέπει να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία και το «ξεσπίτωμα».
Δημιουργούνται ερωτήματα που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε οργή σχετικά με το πως ένας Δήμος και η οργανωμένη πολιτεία αποφασίζουν «ελαφρά την καρδία» για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για μια υπεύθυνη και αποτελεσματική λύση στην ανάπτυξη του Δήμου χωρίς να καταστρέφουν αυτά που ήδη λειτουργούν ιδανικά. Πως είναι δυνατόν αυτοί οι δύο φορείς, που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων να οδηγούνται σε μια τέτοια λύση που θα τους καταστήσει υπόλογους απέναντι στον νόμο σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην σχολική κοινότητα στο μέλλον λόγω μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.
Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα ή εγγύηση επιστροφής στη σχολική μονάδα.
Αναδεικνύεται η απαξίωση του κράτους και της Δημοτικής αρχής απέναντι στην εκπαίδευση και στο πόσο σοβαρά οραματίζονται το «Σχολείο του αύριο».
Θεωρούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη βιώσιμη λύση, αφού πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση.
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου στέκεται στο πλευρό των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και τάσσεται εναντίον της συγκεκριμένης πρότασης. Κατά αυτόν τον τρόπο:

Καλεί την Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους υπόλοιπους φορείς να βρεθεί καλύτερη και βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία στο θέμα και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να μη δημιουργήσει πρόβλημα ούτε στην σχολική μονάδα ούτε στην δημιουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Καλεί και ζητάει από την ομοσπονδία μας την ένθερμη υποστήριξη της θέσης μας και την προβολή του θέματος στο Υπουργείο Παιδείας.
Ως πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας καταθέτουμε τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Νοσηλευτικής και της Ψυχολογίας στην πόλη του Διδυμοτείχου με αναστολή λειτουργίας τους για 1 έτος, έως ότου προετοιμαστούν οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή σχολική ζωή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του 3 ου Δ.Σ. Διδυμοτείχου.

Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι για την ταλαιπωρημένη ακριτική πόλη του Διδυμοτείχου η δημιουργία και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, επειδή θα τονώσει την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό είναι πως η Ελληνική Πολιτεία και η Τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να δείξουν αντανακλαστικά που να προστατεύουν το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του, ειδικά τώρα που προσπαθούν όλοι να επανέλθουν στην κανονικότητα μετά την Πανδημία.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου καταγγέλλει την στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία θέτει το δίλημμα ή το σχολείο ή τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, δίλημμα που αναστατώνει την τοπική κοινωνία, στερεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ακριτικής μας πόλης, συμβάλλει στην αποδυνάμωση του πληθυσμού της και καταρρακώνει το ηθικό της. Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους όλους όσους στηρίξουν προς ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί, αν προκύψουν ατυχήματα είτε λόγω των προβληματικών υποδομών του νέου χώρου είτε λόγω της μετακίνησης των μαθητών από και προς το «νέο σχολείο», τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, θα βρουν απέναντι τους όλη τη σχολική κοινότητα του 3 ου Δ.Σ. Διδυμοτείχου και τον Σύλλογο Δασκάλων Και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Διδυμοτείχου. Να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο Δήμος είναι εγγυητής και υπεύθυνος για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων.”

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Συνάντηση Προσώπων: Το Ιόνιο συναντά την Αθήνα

admin

Νέες παιδικές χαρές αποκτούν 2 Κοινότητες του δήμου Ορεστιάδας!

editor

Τι θα ισχύει από 14 Σεπτεμβρίου για πληρωμές με κάρτα

admin
28/03/2024 14:00