29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Συναγερμός στο Λιμενικό: Τουρκικά αλιευτικά έφτασαν πρώτη φορά στη Γαύδο – Κατέπλευσαν στη Σούδα λόγω καιρού

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα το τελευταίο 24ωρο, καθώς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει κληθεί να διαχειριστεί δύο διαφορετικά περιστατικά με εισχώρηση τουρκικών αλιευτικών σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στολίσκος αλιευτικών της γείτονος χώρας εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι κυβερνήτες των πλοιαρίων που κατευθύνονταν προς τη δυτική Μεσόγειο επικαλέστηκαν ακραίες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να ζητήσουν και να λάβουν από τις ελληνικές αρχές σχετική άδεια για να κατευθυνθούν και να αράξουν στα ανοιχτά του Κόλπου του Κισσάμου στη βόρεια Κρήτη.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως τονίζει η “Καθημερινή”, το περιστατικό πέρα από το γεγονός ότι συνιστά ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα και κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη σκόπιμη κίνηση των Τούρκων, να αμφισβητήσουν έτσι εμμέσως τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ δεν θεωρούν τυχαίο ότι πρόσφατα υπήρξε σύγκρουση τουρκικών αλιευτικών με Ιταλούς ψαράδες στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα κοντά στην Κύπρο.

Τουρκικά αλιευτικά και στις Κυκλάδες
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το protothema.gr, ακόμα ένας στολίσκος εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και πιο συγκεκριμένα σε θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Μονάδες του Λιμενικού Σώματος ακινητοποίησαν τα σκάφη και πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους από τους οποίους προέκυψε ότι τα πλοιάρια σέρνουν ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό τη Μάλτα.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, η παραπάνω κίνηση δεν ερμηνεύεται ως επιθετική ή προκλητική ενέργεια, καθώς είθισται να περνάει από ελληνικά χωρικά ύδατα κάποιο αλιευτικό με προορισμό τη δυτική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ασφαλούς διέλευσης. Ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει ο μεγάλος αριθμός αλιευτικών που βρέθηκαν εντός ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Στο δημοσίευμα, αποκαλύπτεται πως ο στολίσκος της Γαύδου αποτελούνταν από 12 τουρκικά αλιευτικά εκ των οποίων τα 7 βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ τα υπόλοιπα συνέχισαν την πορεία τους παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα τουρκικά αλιευτικά που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή στις Κυκλάδες και συνεχίζουν την πορεία τους προς τη Μάλτα ήταν 15.

Πηγή: Capital.gr

Related posts

Ποια είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας ΑΜ- Θ – Που χρειάζονται αλυσίδες

editor

Καβάλα: Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή τροχοφόρου

editor

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε βάρος ημεδαπής στην Αλεξανδρούπολη

editor
29/03/2024 7:34