29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Σουφλί: Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σουφλίου προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική, τιμήθηκε ο Άγιος Αθανάσιος με λαμπρότητα και μεγάλες τιμές.

Στα πλαίσια του γενικού εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στα θρυλικά Λάβαρα στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου τελέστη Ιερά Δοξολογία στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση ΚΟΥΡΙ τον Μάιο του 1821, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εξόντωση ολόκληρης τουρκικής στρατιωτικής μονάδας κοντά στο κέντρο της οθωμανικής στρατιωτικής οργάνωσης, την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο αργότερα, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρ. Αθανασίου Γουρίδη, Αρχαιολόγου- Πολιτικού Μηχανικού με θέμα: «Σημαντικά σημεία της Μάχης στη θέση ΚΟΥΡΙ και της Ιστορίας του Ναού και του χωριού».

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε πορεία προς το μνημείο Ηρώων Λαβάρων, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, όπου και πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων Θρακιωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Το σπουδαιότερο σημείο της εκδήλωσης όμως ήταν η στιγμή κατά την οποία υψώθηκε στο μνημείο Ηρώων, συμβολικά υπό το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου, η κυανόμαυρη σημαία που τόνωσε το φρόνημα των αγωνιστών Λαβαριωτών κατά τη διάρκεια της μάχης στη θέση ΚΟΥΡΙ και η οποία συνδέθηκε εν γένει με την Επανάσταση στους ιστορικούς τόπους όλης της Θράκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που προστάζουν οι συνθήκες τις εποχής, ο κ. Δεμερτζόπουλος Χρήστος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο κ. Δελησταμάτης Βασίλειος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, η κ. Ανθούλα Ουζούνη, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Λαβάρων, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Δαρούσης Δημήτριος, Πιτιακούδης Μιχαήλ και Κοτζά Γιουσούφ, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Αστυνομίας και φυσικά ο Δήμαρχος
Σουφλίου, κ. Παναγιώτης Καλακίκος ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί, και τις επόμενες χρονιές να διεξαχθεί όπως της αρμόζει, χωρίς μάσκες, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων, μιας και αποτελεί μεγάλης σημασίας μέλημα του Δήμου να τιμηθούν οι ήρωες της Eπανάστασης της περιοχής και να αναδειχθούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της Παλιγγενεσίας του Έθνους.

Θερμές ευχαριστίες τέλος, θα πρέπει να εκφραστούν για την συμμετοχή και την παρουσία της στην εκδήλωση, πρώτα απ’ όλα στην φιλοξενούμενη Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος- Αυστραλίας ,η οποία παρέστη ως άγημα Αναβιωτών Ιερού Λόχου και Οπλαρχηγών Μακεδονίας-Θράκης του 1821, με στολές που αποτελούν περιουσία της Ενώσεως, και η οποία εξέφρασε επίσης την επιθυμία της αυτός ο εορτασμός να γίνει θεσμός και να επισκεφτούν και του χρόνου τα Λάβαρα.

Δεν θα πρέπει βέβαια να λησμονηθούν οι ευχαριστίες και προς τους λοιπούς πολιτιστικούς φορείς που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή και συγκεκριμένα προς την Φιλαρμονική του Δήμου Σουφλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαβάρων «Άγιος Αθανάσιος», τον Σύλλογο Λαβαριωτών Αλεξανδρούπολης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουφλίου «Ανέμη», τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αμορίου «ΟΡΦΕΑΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρωτοκκλησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κισσαρίου «Άγιοι Πέτρος & Παύλος», και τον Όμιλο Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού(Ο.Φ.Κ.Α.Θ.), οι οποίοι στηρίζουν, ανιδιοτελώς και έχοντας οδηγούς την αγάπη για τον τόπο και την προσφορά για την κοινή
πρόοδο , κάθε εκδήλωση του Δήμου Σουφλίου.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες σε Μακεδονία και Θεσσαλία

editor

ΔΕΥΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης: Μέτρα πρόληψης λόγω κορωνοϊού

admin

Έβρος: Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών για την καταγραφή ζημιών αγροτικών επιχειρήσεων λόγω πλημμυρών

editor
29/03/2024 8:58