29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νερκ, κοντά στην Καμπούλ

Σημειώθηκε μόλις μία μέρα πριν την τριήμερη εκεχειρία ενόψει της γιορτής Έιντ
Οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μια στρατηγικής σημασίας πόλη, 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ, στην επαρχία Μαϊντάν Ουαρντάκ, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας προχώρησαν σε τακτική υποχώρηση από την έδρα της τοπικής αστυνομίας στην πόλη Νερκ”, δήλωσε ο Ταρίκ Αριάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν την περιοχή χθες.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή διεκδικούν εδώ και χρόνια μεγάλες περιοχές της επαρχίας Ουαρντάκ και της γειτονικής Λόγκαρ, στρατηγικής σημασίας για την είσοδο στην Καμπούλ.

Οι αντάρτες περικυκλώνουν ολοένα και περισσότερο μεγάλα αστικά κέντρα στο Αφγανιστάν, τροφοδοτώντας εικασίες ότι αναμένουν την αποχώρηση των Αμερικανών προτού εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των πόλεων της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Άχμαντ Τζαφάρι και Σάρνταρ Μπαχτιάρι, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το δημαρχείο της Νερκ αργά χθες το απόγευμα και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.

Οι Ταλιμπάν πολιορκούσαν τη Νερκ επί τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις που στάθμευαν στην περιοχή είχαν ζητήσει τη στήριξη της Καμπούλ, αλλά δεν έλαβαν ενισχύσεις, πρόσθεσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι.

Η Νερκ θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη, καθώς πολλοί σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι
που οδηγούν στο κεντρικό Αφγανιστάν και τις νότιες επαρχίες περνούν από εκεί. Ένας αξιωματούχος εκτίμησε ότι η πτώση της πόλης θα αυξήσει την απειλή στις επαρχίες Μαϊντάν Ουαρντάκ και Καμπούλ.

Η κατάληψη της πόλης σημειώθηκε λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή από αύριο Πέμπτη η τριήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον πρωτευουσών επαρχιών και περιφερειακών κέντρων μετά την έναρξη της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Μπούρκα, στη βόρεια επαρχία Μπάγλαν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related posts

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει ξανά στη Δύση να ανατινάξει αγωγούς φυσικού αερίου

editor

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν 49,52%, Κιλιτσντάρογλου 44,79 % στο 95,09% των ψήφων – Β’ γύρος στις 28 Μαΐου

editor

Ερντογάν: Οι δυτικές χώρες «θα πληρώσουν» για το κλείσιμο των προξενείων τους

editor
29/03/2024 7:37