Διήμερη επίσκεψη Γιαβούζ Σελίμ Κιράν
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο είχε κατηγορήσει προκλητικά την Ελλάδα για συνθήκες … «Άουσβιτς» στα σύνορα, επισκέπτεται την Τετάρτη ινκόγκνιτο την Θράκη, μ’ εντολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Απάντηση σε Αθήνα και Δένδια
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες από την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, όπου η τουρκική πλευρά έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να λάβει ως απάντηση on camera τις πάγιες ελληνικές απαντήσεις για το θέμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κιράν θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη σήμερα το μεσημέρι, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή όπου θα δουν τον ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ και τουρκόφρονες παράγοντες της μειονότητας. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής και θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της πόλης,
Την επομένη Πέμπτη, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην πόλη της Ξάνθης, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετε, παράγοντες της μειονότητας ενώ θα επισκεφτεί και το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης. Το μεσημέρι θ’ αναχωρήσει για το Διδυμότειχο, όπου θα επισκεφτεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, που βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης μετά την πυρκαγιά του 2017, και στη συνέχεια θα επιστρέψει οδικώς για την Τουρκία.
Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στην Θράκη, μεσούσης της πανδημίας του Covid-19, εκτιμάται πως γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους της κυβέρνησης Ερντογάν, θέλοντας ν’ αποδείξει πως το ενδιαφέρον της για τους «ομογενείς» στην Ξάνθη και στην Ροδόπη, είναι αμείωτο και αυξημένο.
Οι «στόχοι» και τα μηνύματα της επίσκεψης
Οι επαφές με τους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής, που ουσιαστικά λειτουργούν ως «εργαλεία» της Άγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή, αποσκοπεί στην αμφισβήτηση των νόμιμων μουφτήδων, επαναλαμβάνοντας το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.
Κατά τις επισκέψεις του στα μειονοτικά σχολεία, ο Κιράν θ’ απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών. Παράλληλα θα σταλεί μήνυμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης, για φοίτηση των παιδιών τους σε μειονοτικά σχολεία και όχι σε δημόσια, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.
Θεωρείται δεδομένο πως κατά τις επαφές του με τουρκόφρονες εκπροσώπους της μειονότητας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει από την Ελλάδα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ζητώντας ελεύθερη χρήση των όρων «Τούρκος», «Τουρκικό/ή» από μειονοτικούς φορείς.
Τέλος με την κατ’ ιδίαν επίσκεψη στο υπό αναστήλωση μουσουλμανικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ο Κιράν επιδιώκει να παρουσιάσει το αμείωτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την οθωμανική κληρονομιά στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας έκκληση για διάσωση και ανάδειξη οθωμανικών μνημείων.
Υφυπουργός … «μειονοτήτων»
Η προστασία των δικαιωμάτων των τουρκικών – μουσουλμανικών μειονοτήτων σε Βαλκάνια, Καύκασο, Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α. αποτελούν αντικείμενο του «χαρτοφυλακίου» του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο προώθηση των νέο-οθωμανικών ονειρώξεων του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατα ο ίδιος παρενέβη αυστηρά προς την κυβέρνηση του Κοσόβου, προκειμένου στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού, να αποτυπωθεί πλήρως ο αριθμός των Τούρκων του κρατιδίου.
Η επίσκεψή Κιράν στη Θράκη, δεν θεωρείται τυχαία από την Αθήνα και υπουργείο Εξωτερικών, που το διήμερο θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου. Εκτιμάται πως ο ίδιος, θα επιδιώξει να εμψυχώσει τους τουρκόφρονες της μειονότητας, ενώ θα δώσει και απαντήσεις στα παράπονα που ακούγονται τους τελευταίους μήνες για καθυστέρηση στην αποστολή … εμβασμάτων σε μειονοτικούς που βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών κατά της Ελλάδας ουσιαστικά. Οι συνθήκες τέλος που επικρατούν λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν επιτρέπουν μαζική προσέλευση μειονοτικών -κατά επισκέψεις του Κιράν στη Θράκη- που θα παρέπεμπαν σε τουρκοφιέστες του παρελθόντος.
«Ο Κιράν θα επισκεφθεί αυτούς που ποτέ δεν εξέφρασαν μια άποψη διαφορετική απ’ αυτές του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η Τουρκία δεν θέλει απλά «τουρκική μειονότητα» στην ελληνική Θρακη αλλά μια υποταγμένη και υπάκουη μειονότητα. Η πολιτική της είναι ίδια και στα κατεχόμενα της Κύπρου και στην ελληνική Θράκη. Θέλει να ελέγχει τα πάντα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτόν τον έλεγχο. Προφανώς όχι αρκετά. Όσο για την έγνοια της για τα μνημεία, την είδαμε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης» σχολίασε στο protothema.gr o διαχειριστής της ενημερωτικής σελίδας tourkikanea.gr κ.Κοσμάς Καραϊσκος, που ασχολείται διεξοδικά με τις κινήσεις της Άγκυρας στη Θράκη.
Τα fake news για τα γεγονότα του Έβρου
Τις πρώτες μέρες της κρίσης του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν η Άγκυρα επιχείρησε να «εργαλειοποιήσει» χιλιάδες παράνομους μετανάστες κατά της χώρας μας, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, χαρακτήρισε … «Άουσβιτς» την ελληνική αντίδραση, αναρτώντας προπαγανδιστικές φωτογραφίες.
«Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ (σ.σ. τουρκική πλευρά της μεθοριακής γραμμής στην περιοχή των Καστανιών Εβρου). Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» είχε γράψει τότε προκλητικά ο Κιράν, αναρτώντας και φωτογραφίες.
Ο αδιανόητος και προβοκατόρικος παραλληλισμός με το Άουσβιτς, είχε προκαλέσει μεταξύ άλλων και τις αντιδράσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το οποίο καταδίκασε και αποδοκίμασε «τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό «των συνθηκών του Άουσβιτς και της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Πηγή: Πρώτο Θέμα