29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Μαζικές ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων μέσω του Γέφυρα ΙΙ επιδιώκουν οι τράπεζες

Του Λεωνίδα Στεργίου

Χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς καθυστέρησης, καταγγελμένα ή είναι προσωρινά εξυπηρετούμενα σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς δόσης (step up) ύστερα από τη λήξη των μορατορίων πρόκειται να περάσουν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, το οποίο επιδοτεί μέχρι 90% τη μηνιαία δόση για οκτώ μήνες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου και οι τράπεζες έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ενημερώσουν τους πελάτες-δανειολήπτες που μπορεί να είναι επιλέξιμοι και ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεων καθυστερημένων δανείων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το Γέφυρα ΙΙ, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που κατά το 2020 παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 20% συγκριτικά με το 2019. Παρέχει κρατική ενίσχυση υπό τη μορφή συνεισφοράς στις μηνιαίες δόσεις των δανείων (κεφάλαιο και τόκοι) έως 90% για μέγιστο χρονικό διάστημα οκτώ μηνών και μπορεί να συμπεριλάβει εξυπηρετούμενες οφειλές, οφειλές με καθυστέρηση έως 90 ημέρες, και οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή καταγγελμένες.

Οι αιτήσεις γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να έχουν ρυθμίσει το χρέος με την τράπεζα, στην περίπτωση που τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, προεγκρίνεται η επιδότηση των επιλέξιμων δανείων μέσω της Ειδικής Γραμματείας και εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά άμεσα. Εάν είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά με τη σύναψη μίας βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής ρύθμισης δανείου με την τράπεζα.

Επιδότηση
Από το εάν ένα δάνειο είναι ενήμερο ή σε καθυστέρηση, επηρεάζεται το ποσοστό επιδότησης ως εξής:

Στα εξυπηρετούμενα δάνεια επιδοτείται το 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, το 80% για το 2ο τρίμηνο και το 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιδοτείται το 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, το 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Στα καταγγελμένα δάνεια επιδοτείται το 50% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, το 40% για το 2ο τρίμηνο και το 30% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι διαφορετικές για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, τα κριτήρια μεταβάλλονται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το εάν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, σε καθυστέρηση ή καταγγελμένο.

Μαζικές ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων μέσω του Γέφυρα ΙΙ επιδιώκουν οι τράπεζες

Πηγή: Capital.gr

Related posts

Υπουργείο Παιδείας: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δύο αλλαγές για περισσότερους δικαιούχους

admin

Ερχεται πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

admin
29/03/2024 17:10