29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Έξαλλη η τουρκική ηγεσία μετά το χαστούκι Μπάιντεν: Αρνείται την Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρνείται τη νομική βάση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – «Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος» η πρώτη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ανήμερα των εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων της Οθωμανικής περιόδου.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση που στηρίζεται μόνο στον λαϊκισμό».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που απέρριψε και κατήγγειλε με τους ισχυρότερους όρους της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του 2015.

«Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν έχει επιστημονική ούτε νομική βάση, αλλά ούτε και στηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου “Γενοκτονία”, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

tourkia_ant

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση Μπάιντεν δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις πέραν της πόλωσης των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα προσθέτει ότι η αμερικανική αναγνώριση «που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία».

«Καλούμε τον Αμερικανό πρόεδρο να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό πέρα από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ τουρκικών και αρμενικών εθνών, εξυπηρετώντας την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα» καταλήγει.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Κίνα έχει πάρει «πολύ ξεκάθαρα» το μέρος της Ρωσίας

editor

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

editor

Μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

editor
29/03/2024 1:46