28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Η Νίκη της Σαμοθράκης από μάρμαρο Θάσου, θα κοσμεί κλινική στην Αμερική! (φωτο)

Η Νίκη της Σαμοθράκης από Μάρμαρο Θάσου, ταξιδεύει για Αμερική και θα εγκατασταθεί σε κλινική στο Χιούστον! Αυτή τη φορά λοιπόν ένα δεύτερο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης θα “κοσμήσει” κλινική στην Αμερική!

Συγκεκριμένα το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης έχει φτιαχτεί από μάρμαρο Θάσου και συγκεκριμένα από την Εταιρεία “Μάρμαρα Κυριακίδης”. Ο Αρχιτέκτονας του βρίσκεται στην Αμερική και με αφορμή την αγάπη του προς τον πολιτισμό του και την ιστορία του αγάλαμτος αλλά και της περιοχής του, αποφάσισε να δημιουργήσει το δεύτερο πιστό αντίγραφο για να μεταφερθεί σε κλινική στην Αμερική.

To e-evros.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Κώστα Δέμπα, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ξάδερφος του αρχιτέκτονα και μας μίλησε για το έργο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Ο κ.Δέμπας μας τόνισε πως “Οι αγοραστές του αγάλματος είναι οι ιδιοκτήτες της κλινικής στο Χιούστον και πρόκειται να ομορφύνει την είσοδο της κλινικής. Συγκεκριμένα το έργο δεν σταματά στο στο άγαλμα καθώς θα δημιουργηθεί μια φιγούρα στο πάτωμα της εισόδου με το Αρχαίο Θέατρο της Σαμοθράκης και στα αριστέρα της εισόδου θα τοποθετηθεί το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης”.

Παράλληλα η Εταιρεία “Μάρμαρα Κυριακίδης” κατασκεύασε από μάρμαρο και το πλοίο πάνω στο οποίο “πατούσε” φευγαλέα η Νίκη της Σαμοθράκης, δίνοντας την αίσθηση ότι μόλις είχε “προσγειωθεί” σε αυτό.

Ο αρχιτέκτονας Μάρκος Δαδιγένης πρότεινε τα μάρμαρα της Θάσου και της Δράμας γι αυτό το λαμπρό έργο τέχνης και να τονίσουμε πως το πρώτο αντίγραφο έχει εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το δεύτερο θα τοποθετηθεί και θα δώσει “έναν άλλο αέρα” σε κλινική στο Χιούστον.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σωστής σκέψης του αρχιτέκτονα είναι πως θα τοποθετηθεί σε σημείο όπου θα μπορεί ο κόσμος να το δει και έξω από την κλινική.

Όσον αφορά την μεταφορά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Καβάλας μας είπε πως “Είναι προβληματική η μεταφορά, ωστόσο αυτό που έχουμε σκεφτεί είναι πως θα μεταφερθεί με κοντέινερ ανοιχτού τύπου. Το άγαλμα έχει ύψος 3,60m και ενδείκτυται να φτάσει στον προορισμό του προς το τέλος του Μαΐου”.

Κλείνοντας μας επεσήμανε πως θα υπάρχει στον χώρο της κλινικής και μια μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρει την ιστορία του αγάλματος.

Τελικά τα αθάνατα δημιουργήματα της αρχαίας Ελλάδας “δεσπόζουν” στο εξωτερικό και για ακόμη καταλαβαίνουμε πως η ιστορία μας είναι αυτή που μας κρατά “ζωντανούς”.

Φ.Δούκογλου

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Γεροβασίλη – Ανδρικόπουλος – Τσιριγώτη στον Έβρο

admin

Παραδόθηκε στους πολίτες ο Λόφος του Οχυρού – Ένα από τα πιο εμβληματικά πάρκα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ψυχαγωγίας, και Ιστορικής Μνήμης στην Αττική

editor

Εορτή Αγίου Νεκταρίου στην Αλεξανδρούπολη

editor
28/03/2024 14:46