18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

ΗΠΑ: Τα πρώτα μέτρα Μπάιντεν για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων και την οπλοκατοχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το περιορισμένης έκτασης σχέδιό του που έχει ως στόχο να μειωθεί η οπλοκατοχή, καταγγέλλοντας την «επιδημία» της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ  -Δείτε βίντεο

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσαν, την Πέμπτη, μέτρα για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των μαζικών πυροβολισμών, της αιματοχυσίας και των αυτοκτονιών.

Σε μια ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά στις πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών και παρουσίασε μια σειρά μέτρων.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή τυφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας
.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τουφέκια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την «επιδημία» της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, απαριθμώντας τις πολύνεκρες επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Η βία των πυροβόλων όπλων σε αυτή τη χώρα είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή», υπογράμμισε παρουσιάζοντας στη συνέχεια το περιορισμένης έκτασης σχέδιό του που έχει ως στόχο να μειωθεί η οπλοκατοχή.

Οι ενέργειες του Μπάιντεν πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν νομική αντίσταση από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των όπλων, οι οποίοι θεωρούν κάθε προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης ως παραβίαση της Δεύτερης Τροποποίησης.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι διορίζει τον Ντέιβιντ Τσίπμαν, συνήγορο ελέγχου όπλων, για να ηγηθεί του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών και θα ζητήσει απο την συγκεκριμένη υπηρεσία να δώσει στη δημοσιότητα μια ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα καταστεί επίσης ευκολότερο για τις Πολιτείες να υιοθετούν νόμους (red flag laws) με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

«Οι αλλαγές έρχονται μετά από πυροβολισμούς στη Τζόρτζια και το Κολοράντο και επικεντρώνονται όχι μόνο στην προσπάθεια περιορισμού των μαζικών πυροβολισμών, αλλά και στη μείωση άλλων μορφών βίας όπλων, όπως αυτοκτονίες και ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκδώσει μέσα στον επόμενο μήνα την εισήγησή του για τα όπλα «φαντάσματα». Ο Γκάρλαντ είπε ακόμα ότι το υπουργείο του θα επανεξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αναλύει ποινικές υποθέσεις και έρευνες για να προσπαθήσει να μάθει περισσότερα σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους διακίνησης όπλων.

«Βιώσαμε περισσότερες τραγωδίες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε», είπε εξάλλου η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) θέλουν δράση… Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και το θάρρος να δράσουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Related posts

Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα τουρκική επιθετικότητα: Αμπχαζία – Κριμαία οι πιθανοί στόχοι του Ερντογάν

editor

Μπλίνκεν: «Ναι» στην πώληση των αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία, αλλά υπό όρους σε σχέση με την Ελλάδα

editor

Σε ισχύ η 4ήμερη ανακωχή Ισραήλ – Χαμάς – Το απόγευμα η απελευθέρωση 13 ομήρων

editor
18/04/2024 11:09