20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Να χαρακτηριστεί ο Δήμος Σαμοθράκης «ηρωικός» ζητά με αναφορά του στη Βουλή ο Σταύρος Κελέτσης

Κοινοβουλευτική αναφορά, απευθυνόμενη στον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία υποστηρίζει το αίτημα χαρακτηρισμού του Δήμου Σαμοθράκης ως «ηρωϊκού», κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς και συνημμένο το σχετικό αίτημα του Δήμου Σαμοθράκης :

ΑΝΑΦΟΡΑ

Σας καταθέτω το έγγραφο – αίτημα του Δήμου Σαμοθράκης, το οποίο απολύτως υιοθετώ, περί αναγνώρισης του Δήμου Σαμοθράκης -επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση- ως «ηρωϊκού» με δεδομένο το ιστορικό γεγονός του σφαγιασμού της πλειοψηφίας του πληθυσμού του νησιού από τους Τούρκους, την 1η Σεπτεμβρίου του 1821.

Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρονών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, σας γνωρίζουμε ότι η Σαμοθράκη είναι από τους τόπους εκείνους που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Οι Σαμοθρακίτες  τόλμησαν να επαναστατήσουν πρώτοι στις 19 Απριλίου 1821 “εξ όλων των όμορών νήσων” , αν και το νησί βρισκόταν πολύ κοντά στην Κωσταντινούπολη, όπως αναφέρει ο λόγιος ιατροφιλόσοφος Ν. Φαρδύς (η σπουδαιότερη πνευματική προσωπικότητα του τόπου μας.)

Τον Απρίλιο του 1821 η Σαμοθρακίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους στον Σουλτάνο, με αποτέλεσμα την 1 Σεπτεμβρίου, του ίδιου έτους, να αποβιβαστεί στο νησί τούρκικος στρατός.

Οι περισσότεροι κάτοικοι σφαγιάστηκαν και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η Σαμοθράκη ερημώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατοικήθηκε ξανά από 30 οικογένειες Σαμοθρακιτών, που είχαν καταφύγει στο βουνό και από αποίκους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να επιστρέψεις κανονικούς ρυθμούς ζώης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σημαντική Ευρωπαίοι ιστορικοί, καλλιτέχνες, περιηγητές και λόγοι του 19ου αιώνα, αναφέρονται στην θυσία των Σαμοθρακιτών. Το επίσημο ελληνικό κράτος αγνόησέ το ιστορικό γεγονός και έτσι δεν καταγράφηκε από την ιστορία του ελληνικού Έθνους ούτε υπάρχει σε κάποιο σχολικό εγχειρίδιο.

Μόλις το 1980 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την σφαγή της Σαμοθράκης καθώς ” …αυτή κατά τους Αγώνες της Εθνεγερσίας, ολοκαύτωμα υπό βάρβαρού Ασιάτη δυνάστη γενόμενη, ουκ επαύσατο  και σήμερα διά την αυτής ελληνικότητα αγωνιζόμενη”.

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, κρατώντας την συλλογική τους μνήμη, δεν ξεχνούν τον ηρωισμό των προγόνων τους και την 1 Σεπτεμβρίου – “Ημέρα του Χαλασμού”, τιμούν την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Πιστεύουμε ότι είναι καιρός, η θυσία των Σαμοθρακιτών να δικαιωθεί, να αναγνωριστεί το ιστορικό γεγονός από την ελληνική πολιτεία και να χαρακτηριστεί ο Δήμος Σαμοθράκης ως  ηρωικός από το ελληνικό κράτος.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας στο δίκαιο αίτημα μας.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Κατέπλευσε στον Πειραιά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush»

editor

“Πόλεμος” κατά της… βλακείας σε όλες τις χώρες

editor

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν πρόκειται να πέσουμε σε κάποια παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης με την Τουρκία

editor
20/04/2024 14:42