24 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Συμφωνίες συνεργασίας για τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης με δύο εταιρείες των Σκοπίων

Την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας της εταιρείας εθνικών ενεργειακών πόρων NER AD και της εταιρείας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας AD ESM των Σκοπίων με τον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία Gastrade.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν την Τετάρτη, στα Σκόπια από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade, Κωστή Σιφναίο, τον εκτελεστικό διευθυντή της NER AD Μπαχράμ Ρετζέπι και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της AD ESM Βάσκο Κοβατσέφσκι, παρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zόραν Ζάεφ.

Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το 2023, θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Gastrade είναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου με 40%, η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgartransgaz EAD με 20% η κάθε μία. Να σημειωθεί ότι η κα Ελμίνα Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του 20% των μετοχών της στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών και / ή ευρωπαϊκών αρχών.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Συνελήφθησαν 4 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

admin

Γ. Ζαμπούκης: Διεκδικούμε έργα ανάπλασης πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ

editor

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ

admin
24/04/2024 14:14