23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Εν μέσω πανδημίας στο δημοτικό των Ριζίων Έβρου… η γνώση καλλιεργείται!

Ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο, όπου φύονται γνώσεις, συνεργασίες και αναπτύσσονται παιδικές δεξιότητες, δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο δημοτικό σχολείο των Ριζίων του νομού Έβρου, ένα χωριό που χάρη στην ενέργεια των κατοίκων του διεκδικεί και κατακτά προοπτικές ανάπτυξης.

Τους σπόρους του θερμοκηπίου, που οραματίστηκε η εκπαιδευτικός Ρούλα Λεύκελη και υλοποιήθηκε με την αρωγή της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», φύτεψαν και φροντίζουν οι μαθητές της έκτης τάξης, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγκάλιασε στο σύνολό της η τοπική κοινωνία.

Η λειτουργία του θερμοκηπίου

«Τα εγκαίνια έγιναν τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου του 2020. Σε εβδομαδιαία βάση αφιερώνουμε τουλάχιστον δύο ώρες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από το θερμοκήπιο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν το γνωστικό αντικείμενο της φυσικής, της γεωγραφίας, των μαθηματικών, αλλά και της γλώσσας, γιατί μέσα από τις δράσεις του προγράμματος κλήθηκαν οι ίδιοι ν’ αναζητήσουν υλικό, να το συντάξουν, να το παρουσιάσουν, να εφαρμόσουν στην πράξη γνώσεις και των φυσικών επιστημών, γνώσεις των μαθηματικών, αλλά και να συνδυάσουν και γνώσεις της γεωγραφίας. Ακόμη και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν δηλαδή ήταν κλειστά τα σχολεία, εμείς συνεχίσαμε το πρόγραμμα, κι αυτό για να δείξω στους μαθητές ότι τελικά κανένα σχέδιο δεν μένει σταθερό μπροστά στη θέα ενός εχθρού. Για να σκεφτούν ότι σε μια οποιαδήποτε δυσκολία πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο δράσης για να συνεχίσουμε. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι για να βοηθήσει τους μαθητές στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκέφτονται, για να ετοιμάζονται για την κοινωνική πραγματικότητα. Ουσιαστικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μαθητές, αυριανούς πολίτες» αναφέρει η κα Λεύκελη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το δίκτυο συνεργασιών και τα νέα ερεθίσματα

Η κ. Λεύκελη τονίζει ότι κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια, η οποία έχει ήδη αποφέρει καρπούς και συγκεκριμένα ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασιών με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. «Ήρθαμε σ’ επαφή με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα. Μέσα από εκεί έχουμε εξωτερικό συνεργάτη, ένα μεταδιδακτορικό ερευνητή, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έρχεται σ’ επαφή μαζί μας μέσω της τηλεκπαίδευσης και ενισχύει το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών, αναφορικά με τη βιολογική αντιμετώπιση των ζιζανίων του εδάφους του θερμοκηπίου. Μέσω του εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας Οργανισμού «The tipping Point in Education», στον οποίο υπάρχουν μέντορες, εθελοντές απ’ όλη τη χώρα, αλλά και από όλο τον κόσμο, ο καθένας στο αντικείμενό του, ήρθαμε σ’ επαφή με εταιρεία η οποία ενίσχυσε το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών βάζοντάς τους στη διαδικασία της κομποστοποίησης, θέμα για το οποίο είμαστε σε επαφή και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου. Μέσω της επιχείρησης «Myrovolos Organics» στη Χίο, τα παιδιά, τα οποία καλλιεργούν και αρωματικά φυτά, είδαν τη σημασία τους, την προώθησή τους, την αγορά, τον τρόπο καλλιέργειάς τους, τη βιολογική καλλιέργεια αυτών των φυτών.

Φέτος εστιάζουμε, έχουμε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές ποικιλίες των σπόρων και γι’ αυτό έχουμε συνεργασία με τους «Σπορίτες» του Έβρου και της Ροδόπης, από τους οποίους έχουμε παραλάβει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, οι μαθητές μας έχουν χωριστεί σε ομάδες και η κάθε ομάδα έχει τη δική της ατζέντα και παρακολουθεί και καταγράφει τις σημειώσεις για την ανάπτυξη των φυτών.

Ο φετινός στόχος είναι να φτάσουμε στο Φεστιβάλ των παραδοσιακών σπόρων στην αυλή του σχολείου μας, να πάρουν οι μαθητές αυτά τα φυτά, να τα καλλιεργήσουν και το Σεπτέμβρη να έχουμε ένα μέρος από αυτόν τον σπόρο στο σχολείο μας, ούτως ώστε σιγά-σιγά να δημιουργήσουμε δική μας αποθήκη παραδοσιακών σπόρων, δική μας τράπεζα παραδοσιακών ποικιλιών».

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Διήμερο εργαστήρι χορού στην Ορεστιάδα

admin

Μπόρις Μουζενίδης: Πέθανε ο άνθρωπος που απογείωσε τον ελληνικό τουρισμό στη Ρωσία

editor

Οι νέες υπεραστικές και αστικές γραμμές των λεωφορείων στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τους προέδρους των ΚΤΕΛ

editor
23/04/2024 12:46