20 Ιουνίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ξεκινούν αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε όλη την ΑΜΘ

Πέρσι… μας «έφαγαν» τα κουνούπια, φέτος η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ ευελπιστεί τα πράγματα να είναι καλύτερα και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ένα βάσιμο επιχείρημα: πως φέτος το πρόγραμμα αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας ξεκινάει αρκετά νωρίς, ήτοι από την Δευτέρα 05/04. Συγχρόνως, ξεκινούν κι οι από γης ψεκασμοί. Πάντως, και φέτος, άγνωστο παραμένει πότε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα δώσει έγκριση για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας, μετά την περσινή τραγική καθυστέρηση.

Αρχίζει η καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών
Την είδηση έναρξης των ψεκασμών έδωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη. Υπενθύμισε πως το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την ΠΑΜΘ είναι τριετίας, ξεκίνησε πέρσι και καλύπτει και την επόμενη χρονιά. «Φέτος το έχουμε στα χέρια μας από την αρχή της χρονιάς, ξεκινάμε νωρίτερα», δήλωσε και πληροφόρησε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν οι από γης και αέρος παρεμβάσεις στις 24/04, ημερομηνία που μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, λόγω καιρού.

Από την Πέμπτη 01/04 τα συνεργεία της ΠΑΜΘ ξεκίνησαν τις δειγματοληψίες σε όλα τα φυσικά υγροτοπικά οικοσυστήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον κο Βενετίδη, για να αποτυπωθεί η κατάσταση με τα κουνούπια και να προγραμματιστούν κατά το δυνατό καλύτερα οι δράσεις. «Από την Δευτέρα 05/04 ξεκινάμε το πρόγραμμα αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας, μαζί με τα επίγεια συνεργεία». Την επόμενη εβδομάδα -εκτός εάν υπάρχει σφοδρή κακοκαιρία- θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί και ψεκασμοί στο παραλιακό μέτωπο της ΠΑΜΘ, που εντοπίζεται κάθε καλοκαίρι το πρόβλημα, ενώ προσεχώς το πρόγραμμα θα απλωθεί στον ορεινό όγκο.

Στον ΕΟΔΥ το «μπαλάκι» για την ακμαιοκτονία
Το υπάρχον σχέδιο στοχεύει στον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών εν τη γενέσει του. Στη συνέχεια, όμως, χρειάζεται ακμαιοκτονία των κουνουπιών, που επίσης γίνεται από γης και αέρος. Τα εναέρια μέσα είναι πιο αποδοτικά, καθώς μπορούν ταχύτερα να καλύψουν περιοχές κι επίσης να γίνουν ρίψεις εντός λυμάτων που δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία.

Ωστόσο, για να γίνουν αεροψεκασμοί ακμαικτονίας, πρέπει να προηγηθεί σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πέρσι, η απόφαση ήρθε… στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή αφότου το πρόβλημα είχε βρεθεί σε έξαρση και τα παράπονα των πολιτών είχαν «φουντώσει», μαζί με τα τσιμπήματα. «Ευελπιστούμε φέτος να έχουμε νωρίς την αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος», δήλωσε ο κος Βενετίδης, που για πέρσι παρατήρησε πως «παρά τις εκκλήσεις μας άργησε κατά πολύ να μας δοθεί η άδεια, μόλις μας δόθηκε η άδεια σε ένα δεκαήμερο περίπου η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αλλά κακώς ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος». Η Περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ από τον Φεβρουάριο για την συγκεκριμένη αδειοδότηση, αλλά άγνωστο παραμένει φέτος τι μέλλει γενέσθαι.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου παραμονεύει
Μπορεί η ανθρωπότητα να κοιτάει καθηλωμένη καθημερινά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο -προφανώς- ο κορωνοϊός δεν είναι μοναδικός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Μάλιστα, από το 2017 -και μετά από δύο χρόνια «παύσης»- επανεμφανίστηκε και ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με μερικές δεκάδες κρούσματα και θανάτους.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αναλυτικά την πορεία του ιού την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, μπορείτε να δείτε στον επισυναπτόμενο πίνακα. Όσο για το έτος 2020, στην χώρα μας υπήρξε πτωτική τάση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με περί των 150 κρουσμάτων και 25 θανάτων πανελλαδικά.

Τα κρούσματα δεν έλειψαν στην ΠΑΜΘ, ενώ συγκεκριμένα στη Ροδόπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ιός έκανε την εμφάνισή του σε ανθρώπους σε όλους τους Δήμους (Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών), με περί των 10 κρουσμάτων συνολικά.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Με πουλερικά η ΠΑΜΘ ανιχνεύει τον ιό
Προς έγκαιρη ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου, προτού φτάσει στους ανθρώπους, η Περιφέρεια ΑΜΘ πέρσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, το οποίο «ακούστηκε» αστείο μεν, αλλά επί του πρακτέου λειτούργησε.

Σε διάφορα σημεία της ΠΑΜΘ τοποθετήθηκαν κλουβιά με πουλερικά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γίνονταν δειγματοληψίες στα πουλερικά, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίζουν εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, η ΠΑΜΘ ήταν η μοναδική Περιφέρεια που «έτρεξε» αυτό το πρόγραμμα πέρσι, ενώ -με δεδομένη τη λειτουργία του προς όφελος της ανίχνευσης και του περιορισμού του ιού- θα συνεχιστεί και φέτος. «Το πρόγραμμα μας έβγαλε ασπροπρόσωπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Βενετίδης, συμπληρώνοντας πως στις εστίες που εντοπιζόταν ο ιός, οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών εντείνονταν, με αποτέλεσμα πέρσι στην ΠΑΜΘ, παρά τα πολλά υγροπτικά οικοσυστήματά της, να υπάρχουν περί των 30 κρουσμάτων του ιού, αρκετά λιγότερα από τα περίπου 90 του 2019.

Διονύσης Βοργιάς

Πηγή: evros24

Related posts

Εθνική τραγωδία: Υπάρχουν υπεύθυνοι; Εάν ναι ποιοι είναι;;;

editor

Συνάντηση της διοίκησης του ΟΛΑ με τν Πρόεδρο & CEO του American Hellenic Institute

editor

Ορισμός Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

editor
20/06/2024 8:12