20 Μαΐου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Μηταράκης: Αρχές Μαΐου ο εμβολιασμός στις δομές φιλοξενίας

Οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν «θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορονοϊού», γι’ αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες θα εμβολιαστούν «με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός», επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αποκαλύπτει ότι από αρχές Μαΐου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες μέσα στις δομές αλλά και όσοι διαμένουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Μέχρι τώρα, εξηγεί ο κ. Μηταράκης, οι εμβολιασμοί γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα «καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός», ενώ «η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας».

Επιχειρώντας αποτίμηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι «αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό όχι ως ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία, αλλά ως ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα» και επαναλαμβάνει την ανάγκη για «απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιευμένη πρόταση του European Stability Initiative, άτυπου συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης, για αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι «η Συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλάβει, και αυτό αφορά και την Βουλγαρία, το να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από τα χερσαία σύνορα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί – και σε αυτό είμαστε κάθετοι – θέμα παραμονής στον Έβρο αιτούντων άσυλο».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας; Τι περιμένετε στο μέλλον για τις ευρωτουρκικές σχέσεις όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα;

Απ.: Καταρχάς, θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό όχι ως ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία, αλλά ως ένα κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα. Αναγνωρίζουμε, ως εξαιρετικής σημασίας την αποτελεσματική και αποδοτική συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία, όπως έχω πει πολλές φορές και επανέλαβα και το περασμένο Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες με τους συναδέλφους υπουργούς της ομάδας των MED 5, είναι μία ασφαλής χώρα, όχι μόνο για αυτούς που έρχονται από τη Συρία, αλλά και για πολλούς άλλους πρόσφυγες. Γι’ αυτό, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας είναι σήμερα το μόνο λειτουργικό εργαλείο, πρέπει να συνεχιστεί και να αντιμετωπίσουμε έτσι αποφασιστικά, συνθήκες που βιώσαμε πριν από έναν χρόνο στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορά μας. Ενόψει των νέων συζητήσεων που ήδη διεξάγονται ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, προσβλέπουμε σε μία συνεργασία που θα πρέπει να συνδέεται με τη σωστή εφαρμογή των υποχρεώσεων και της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από την Κοινή Δήλωση.

Ερ.: Πρόσφατα δημοσιευμένη πρόταση του European Stability Initiative, που θεωρείται άτυπος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας κάνει λόγο για επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν προστασίας από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Βλέπετε επέκταση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στις διελεύσεις από τον Έβρο;

Απ.: Είναι κρίσιμο η Τουρκία να υλοποιήσει και πάλι τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασίας. Να τονίσω ότι ο γεωγραφικός περιορισμός που επέβαλε η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας από το 2016 δημιούργησε τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου, καθώς συνδύασε τη δυνατότητα επιστροφής προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία με την παραμονή τους στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου. Για εμάς είναι ένα σημείο που πρέπει να αλλάξει. Η συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλάβει, και αυτό αφορά και τη Βουλγαρία, το να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από τα χερσαία σύνορα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί – και σε αυτό είμαστε κάθετοι – θέμα παραμονής στον Έβρο αιτούντων.

Ερ.: Σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων και φιλοξενούμενων στις δομές;

Απ.: Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουμε θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης της Covid 19 και έτσι δεν εμπίπτουμε σε κάποια ειδική κατηγορία. Αυτό αφορά τόσο τους υπαλλήλους, όσο και τους διαμένοντες στις δομές, οι οποίοι θα εμβολιαστούν, με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός.

Η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας. Όταν, για παράδειγμα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 80-85 καταγράψαμε έντεκα διαμένοντες στις δομές όλης της χώρας, από τους οποίους μάλιστα οι περισσότεροι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα, γίνονται εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός.

Με βάση την καταγραφή που έχουμε κάνει και το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμούμε ότι από αρχές Μαΐου, όταν και θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες στις δομές.

Θέλω, ωστόσο, να πω ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι σχεδίασαν και εφάρμοσαν το σχέδιο «Αγνοδίκη». Το σχέδιο που προέβλεπε μεταφορά θετικών κρουσμάτων, που διαπιστώναμε με την άφιξή τους στην Ελλάδα σε χώρους καραντίνας, συνεχή ενημέρωση και μέτρα προστασίας, μέχρι υγειονομικές μονάδες σε όλες τις δομές αλλά και ειδικούς χώρους υγειονομικού αποκλεισμού, ιχνηλάτηση επαφών και προστασία ευάλωτων. Ελέγξαμε την πανδημία και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, με 1.100 κρούσματα στις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και μόλις δύο θανάτους.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Τριάντα οχτώ οι προσαχθέντες για τα επεισόδια στον Εύοσμο

editor

Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τη Μ. Εβδομάδα – Ποσά και δικαιούχοι

admin

Ξεσηκωμός με την απόφαση να φιλοξενηθεί το τμήμα της Ψυχολογίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου

editor
20/05/2022 3:26