12 Αυγούστου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Διευκρινίσεις Παναγιωτόπουλου για τις αποζημιώσεις των στρατιωτικών που υπηρετούν στον Έβρο

Διευκρινίσεις για την αποζημίωση των στελεχών του Στρατού Ξηράς που εκτελούν υπηρεσίες, στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με θέματα «Mη καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες του Έβρου» και «Έξι μήνες απλήρωτοι οι Στρατιωτικοί στον Έβρο για τις περιπολίες στα σύνορα».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι όσον αφορά στην καταβολή ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α΄74), από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπροώθησης στο υπουργείο Οικονομικών του οικείου σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι “η αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς , στο πλαίσιο των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, συναρτάται από την επάρκεια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους κωδικούς του προϋπολογισμού των Γενικών Επιτελείων, εν προκειμένω του ΓΕΣ, και την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του ΠΔ 200/1993 (Α’ 75) ( Περί οδοιπορικών εξόδων εσωτερικού του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων).

Όσον αφορά στο προσωπικό το οποίο μετακινείται, προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται η σχετική αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ΠΔ 200/1993.

Πάντως ήδη, από τις 27 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, έχουν αναληφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό για την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες”, κατέληξε.

Ο ΥΕΘΑ για την αποζημίωση των στελεχών των ΕΔ τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκτέλεση υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Αποζημίωση υπηρεσιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι “η καταβολή αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για εκτέλεση υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες συναρτάται από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, εκάστου Κλάδου και τον αριθμό του δικαιούχου προσωπικού, παράγοντες που διαφοροποιούνται ανά Γενικό Επιτελείο και συναφώς από τους σχετικούς περιορισμούς που τους διέπουν, βάσει των ισχυουσών δημοσιονομικών διατάξεων και των στόχων του εφαρμοζόμενου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Όπως γνωστοποίησε:

-Το ΓΕΕΘΑ αποζημιώνει, για την εκτέλεση υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, ανελλιπώς τα στελέχη των Κοινών Σωμάτων.

-Το ΓΕΣ, κατά το 2019, μετά από ανακατανομή αδιαθέτων υπολοίπων από διάφορους ΑΛΕ του προϋπολογισμού (Π/Υ)του, προέβη στην αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελέσθηκαν εντός του ιδίου έτους.

Παράλληλα, έχουν ήδη αναληφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό για την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, Σαββατοκύριακα και αργίες, κατά το 2020.

-Στο ΓΕΝ, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό το οποίο συμμετείχε ενεργά κατά το 2020, στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Η ενίσχυση που διατέθηκε το 2020 στο ΓΕΝ, για την καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης, ανέρχονταν στο ποσό των 2.950.000 ευρώ στον ΑΛΕ 2420403001.

Τα ποσά που χορηγούνται ως αποζημίωση για την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, βαρύνουν τις πιστώσεις Π/Υ ΓΕΝ έκαστου έτους, στον ίδιο ΑΛΕ, ενώ η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό απολογιστικά στο τέλος έκαστου μήνα.

-Στο ΓΕΑ, για την καταβολή των αποζημιώσεων του τελευταίου εξαμήνου έτους 2020, έχουν ήδη διατεθεί πιστώσεις και τα καταβαλλόμενα τελούν υπό εκκαθάριση και οι πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί για αυτό τον σκοπό ενεγράφησαν επί του ΑΛΕ 2420403001.

Επίσης, οι αποζημιώσεις εκτέλεσης υπηρεσιών κατά τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες καταβάλλονται και συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις οδοιπορικών εξόδων που, για το έτος 2021, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 4.540.000 ευρώ και υπολογίζονται απολογιστικά, ενώ η καταβολή αποζημιώσεων για υπηρεσίες που εκτέλεσαν τα στελέχη Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες κατά το 2020 τελεί υπό ολοκλήρωση”.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση ΑΜΘ: Ήδη εντάχθηκαν οι περισσότερες (8.815) επιχειρήσεις από κάθε άλλη Περιφέρεια

editor

(195) νέα οχήματα εντάχθηκαν στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας

admin

Αυτό είναι το πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την Αλεξανδρούπολη – Τι αναφέρει η Βίβιαν Κουρμπανιάν

editor
12/08/2022 22:09