28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ελληνικός Χρυσός: Πέρασε στη Βουλή με 180 ψήφους η συμφωνία – “Ξεσηκώνεται” και πάλι ο Έβρος

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να υποστηρίζει ότι πρόκειται «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις», ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχαν ζητήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ, επί της αρχής. Υπέρ της αρχής τάχθηκαν τελικά 180 βουλευτές, ενώ 119 ψήφισαν κατά.

Η σχετκή ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός ανέφερε ότι αυτή η επενδυτική συμφωνία συνοδεύεται επίσης από ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ενεργού μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
  • Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
  • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του ενεργού μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
  • Δέσμευση διερεύνησης και υποβολής πρότασης για εναλλακτικές μεθόδους μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Παράλληλα ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Ευάγγελος Λαμπάκης αναφορικά με το θέμα δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας «Θα κάνω τα πάντα τουλάχιστον ότι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτή η επένδυση με τον τρόπο που παέι να περάσει και με την καταστροφή που παέι να επιφέρει να μην υπάρξει ποτέ σε αυτόν τον τόπο».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Διανομαρχιακή Επιτροπής αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει τις επόμενες ημέρες , ο κ. Λαμπάκης είπε πως υπάρχουν αξιόλογα και δοκιμασμένα στελέχη όσο αφορά την υπομονή τους την επιμονή τους και την αντοχή τους στον αγώνα αυτόν τον κοινωνικό .
Παραδέχθηκε πως οι θεσμικοί ενισχύουν τον αγώνα της κοινωνίας και πρέπει να είναι μπροστάρηδες , «τα ηνία όμως» όπως είπε «ανήκουν στην Διανομαρχιακή Επιτροπή η οποία θα πάρει αποφάσεις για τις μορφές του αγώνα και την ένταση τους κάθε φορά όπως έχουμε μάθει επί 20 και πλέον χρόνια να αγωνιζόμαστε και να λειτουργούμε.»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του “Μέρα 25” Γιάννη Βαρουφάκη στην χθεσινή ολομέλεια της Βουλης στην οποία κάνει λόγο για “λάδωμα”!

Συγκεκριμένα ανέφερε “Βέβαια, υπάρχουν και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας. Ξέρουμε πολύ καλά η ELDORADO τι έχει κάνει. Έχει πάει, έχει δώσει χρήματα. Ουσιαστικά, έχει λαδώσει τις τοπικές κοινωνίες με διάφορους συλλόγους, μέχρι και στην Αλεξανδρούπολη έφτασε η χάρη τους λαδώνοντας, για να τους δοθεί η δυνατότητα να κερδίζουν, επειδή δεν πληρώνουν το πραγματικό κόστος των εξορύξεών τους.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Ο Δήμαρχος Ξάνθης συναντήθηκε με τον Υποστράτηγο Παντελή για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας σε σύντομο χρόνο

editor

Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίας Αναστασίας στη Μάκρη

editor

Συνάντηση της διοίκησης του ΟΛΑ με τν Πρόεδρο & CEO του American Hellenic Institute

editor
28/03/2024 16:27