20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Άκρως επικίνδυνη διπλωματική πρόκληση από την Τουρκία

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία  επέδωσε σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, διπλωματική ΝΟΤΑ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες, αξιώνοντας να της ζητείται άδεια για οποιαδήποτε ενέργεια στην περιοχή, όπου θεωρεί ότι εκτείνεται η «υφαλοκρηπίδα της»!

Συγκεκριμένα η Άγκυρα αξιώνει από Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, να της ζητήσουν την…άδεια αν θέλουν να εκτελέσουν υποθαλάσσιες εργασίες καλωδίωσης!

Η προκλητική ενέργεια της Άγκυρας έρχεται μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας– Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αφορμή για την τουρκική NOTA στάθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στις 8 Μαρτίου, για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών.

ΝΑΤΟ: Σοβαρές διαφορές με Τουρκία σε κάποια ζητήματα
“Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε κάποια ζητήματα, από την ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, ή σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία”, δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση των εντάσεων”. “Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, ανέφερε.

beb1ba14-screenshot-1097

Ελλείψει ανακήρυξης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου
Σύμφωνα με το Newsbreak.gr, που επικαλείται τη γνώμη Έλληνα διπλωμάτη, “πρόκειται για κορυφαία τουρκική πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε δύο επικίνδυνες καταστάσεις. Η πρώτη είναι, η Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτή τη ΝΟΤΑ σε όλα τα διεθνή φόρα καθώς και στις συζητήσεις που γίνονται είτε στην πενταμερή είτε σε διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, προκειμένου να τεκμηριώσει παρανομία από την πλευρά των τριών χωρών, έχοντας ως δεδομένο πως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ. Δηλαδή, λόγω της ελληνικής απραξίας, η Τουρκία αποκτά από το πουθενά έναν διπλωματικό όπλο. Η δεύτερη και σοβαρότερη, είναι η Τουρκία να περάσει στην επόμενη φάση και να διενεργήσει νηοψία στα πλωτά μέσα τα οποία θα συμμετέχουν στη διέλευση του υποθαλάσσιου καλωδίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και έπειτα την Ελλάδα. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου”.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Η Ελλάδα απαντά με άσκηση με πραγματικά πυρά και στην περιοχή που πλέει το Oruc Reis

editor

ΝΔ: Απορρίπτουμε την ντροπιαστική τροπολογία Κουντουρά, Κουρουμπλή και Δανέλλη

admin

Οι Τούρκοι και ο… πολιτισμός της καταστροφής

editor
20/04/2024 15:18