25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Συντονιστικό Κατάληψης: «Μέχρι να πάρουμε απάντηση δεν υπάρχει περίπτωση να λήξει ο αγώνας μας»

Το κτίριο της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τελεί υπό κατάληψη από τις 01/03. Οι φοιτητές έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων ουκ ολίγες φορές, την άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, καθώς και το άνοιγμα των σχολών με όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Οι Πρυτανικές Αρχές πριν από λίγες μέρες είχαν ζητήσει να λήξει η κατάληψη μέσω μιας λιτής ανακοίνωσής τους, που ανέφερε ότι η κατάληψη «υπονομεύει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο». Με την σειρά του το Συντονιστικό της κατάληψης απάντησε και κάλεσε τον πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη σε δημόσιο διάλογο ενώπιον δημοσιογράφων χθες 11/03, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους και του έθετε το εξής ερώτημα: «Δεν υπονομεύεται η δημόσια παιδεία από το νόμο και υπονομεύεται από την κατάληψη;».

Τελικά, ο δημόσιος διάλογος δεν έγινε καθώς ο πρύτανης δεν εμφανίσθηκε.

«Κύριο και βασικό αίτημα είναι η απόσυρση και μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη».

Το Συντονιστικό της κατάληψης προχώρησε σε δηλώσεις χθες έξω από το κτίριο της Πρυτανείας στην Πανεπιστημιούπολη και έκανε γνωστά τα αιτήματά του μέσω δύο εκπροσώπων του.

«Η κατάληψη γίνεται με κύριο και βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση και μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Η κύρια βάση σε αυτό το αίτημά μας δεν είναι μόνο η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Θεωρούμε ότι σε όλο του εύρος του ο νόμος καταστρατηγεί την φύση της δημόσιας παιδείας, προωθεί την αριστεία, συντηρεί τις κοινωνικές ανισότητες και εγκαθιδρύει πλέον μια κατεξοχήν τεχνοκρατική εκπαίδευση», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Συντονιστικού.

Η φύση αυτού του νόμου «επιβεβαιώνει την κρατική αυθαιρεσία και τον κρατικό αυταρχισμό. Είναι ένας νόμος που σκοπό έχει την κατάργηση κάθε ελεύθερης διακίνησης ιδεών, η οποία συντελείται μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο. Είναι ένας νόμος που δεν πλήττει μόνο άμεσα τους φοιτητές και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά πλήττει ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε σε άλλο σημείου του λόγου της.

Αναφορά έγινε και στην «διπλό μηχανογράφηση. Το όριο που θα θέτει κάθε τμήμα με τους εισακτέους, τις κατώτατες βάσεις και το πόσοι θα μπορούν να δηλώσουν στο πρώτο βαθμό μηχανογράφησης, προωθεί την αριστεία και αφήνει στην άκρη το μεγάλο πλήθος των μαθητών που θα οδηγούνται στο δεύτερο μέρος της μηχανογράφησης και εν τέλει θα μένουν εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων και θα επιλέγουν την ιδιωτική λύση των κολεγίων που είναι ένα μέσο απόκτησης της Τριτοβάθμιας παιδείας μόνο για εκείνους που θα έχουν τους πόρους».

Τέλος, οι Πρυτανικές αρχές καλούνται να λάβουν θέση δημόσια «ακριβή και σαφή ως προς τα τεκταινόμενα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε τουλάχιστον να δημιουργήσουμε ένα κλίμα διαλόγου και να αποκτήσουμε την στήριξη των Πρυτανικών Αρχών μας».

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να μιλήσουμε με κάποιον από τις Πρυτανικές αρχές»

Σχολιάζοντας και την απουσία του Πρύτανη στον δημόσιο διάλογο που τον κάλεσαν ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αυτό μας δείχνει ότι δεν θέλει να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου. Επίσης φάσκουν και αντιφάσκουν οι Πρυτανικές αρχές γιατί λένε ότι παρακωλύουμε την λειτουργία της Πρυτανείας, ενώ η κα Γαβριηλίδου στον Χρόνο δήλωσε ότι οι φοιτητές προσπαθούν να έχουν μια λειτουργία της Πρυτανείας βοηθώντας στα προβλήματα των φοιτητών».

Το Συντονιστικό αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες της πόλης όλων των τμημάτων. «Δεν ανήκουμε σε καμία παράταξη και σε κανέναν σύλλογο. Εμείς περιμένουμε να γίνει διάλογος με τις Πρυτανικές αρχές και να πάρουν μια θέση στα αιτήματά μας. Μας ανησυχεί η σιγή του πρύτανη στην αστυνομική παρέμβαση. Μέχρι να πάρουμε μια απάντηση δεν υπάρχει περίπτωση να λήξει ο αγώνας μας», δήλωσε η εκπρόσωπος σχετικά με το αν οι φοιτητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Συνεργασία με την ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ για την προώθηση του φυσικού αερίου ως περιβαλλοντικά φιλικού καυσίμου κίνησης

editor

Διανομή τροφίμων από την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

editor

Ο Δήμος Σουφλίου “έβαλε πλώρη” για το διαγωνισμό “BEST TOURISM VILLAGES”

editor
25/04/2024 10:18