28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Έβρος: Πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά παρουσία περιπόλου της Frontex

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής κοντά στο Τυχερό Έβρου, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι πυροβολισμοί προήλθαν από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική, παρουσία μικτής περιπόλου της Frontex, στην οποία συμμετείχαν Γερμανοί συνοριοφύλακες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Spiegel στην Αθήνα, Γιώργο Χρηστίδη, τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε συγκεκριμένο επεισόδιο στον Εβρο όταν υπήρξαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική. Στο σημείο εκείνη την ώρα περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή Γερμανών συνοριοφυλάκων.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα και τη Βαρσοβία δηλώνουν ότι τον τελευταίο καιρό αξιωματικοί της Frontex έχουν υπάρξει μάρτυρες πυροβολισμών στον αέρα από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Μάλιστα, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλεξίσφαιρων γιλέκων, ενώ η Frontex έχει αναπτύξει σχεδόν 80 αξιωματικούς στον Έβρο, 15 εκ των οποίων από τη Γερμανία.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN TV στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, φαίνεται να έχουν σημειωθεί και άλλα τέτοια επεισόδια, ενώ υπάρχει και επιστολή του διοικητή της Frontex προς την Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ότι οι δυνάμεις στον Εβρο είναι σε αυξημένη επιφυλακή και να φορούν όλοι αλεξίσφαιρα.

Τι αναφέρουν στρατιωτικές πηγές
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τουρκικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν σε δύο δόσεις, την Παρασκευή και την Κυριακή κάτω από το παρατηρητήριο Γεμιστής, με τις τοπικές Αρχές στον Έβρο να αναφέρουν πως πρόκειται για συχνό φαινόμενο από την τουρκική πλευρά.

«Προς εμάς δεν έχει ανοίξει κανείς πυρ. Ούτε ο Στρατός, ούτε η Αστυνομία έχει δεχτεί πυρά Τούρκων», αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί των Γερμανών της Frontex δεν είναι απαραίτητα ψευδείς καθώς, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά όπλα, ακόμα και κατά τη διάρκεια γλεντιών.
«Ο ρόλος της Frontex είναι να καταγράφει κάθε περιστατικό και να ενημερώνει όλες τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα. Ενημερωνόμαστε για κάθε κίνηση της τουρκικής πλευράς και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο στον Έβρο», αναφέρουν στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές.

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Κυβέρνηση για αλλοδαπούς στον Έβρο: Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος – Σε επικοινωνία με την Τουρκία

editor

Επισήμως με αρμοδιότητες οι Κελέτσης και Σταμενίτης – Τα καθήκοντά τους στο ΥΠΑΑΤ

editor

Ελληνοτουρκικά: Έρχεται νέος γύρος κρίσης μετά τη Σύνοδο;

editor
28/03/2024 23:16