19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Εγκρίνεται η κατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων – Πουθενά η Αλεξανδρούπολη

Πράσινο φως αναμένεται να δώσει η Διυπουργική Επιτροπή στην κατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων με ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να εγκριθεί η υλοποίηση μέσα από τριπλό διαγωνισμό. Στόχος είναι οι διαγωνισμοί να τρέξουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024.

Πρόκειται για τα Δικαστικά Μέγαρα Θεσσαλονίκης (ανακατασκευή για το συγκεκριμένο), Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου Χανίων.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά όπως όλα δείχνουν η Αλεξανδρούπολη “τρώει” άκυρο καθώς το όνομα της λείπει από  τα  δικαστικά μέγαρα που ανακοινώθηκαν.

Και το πιο άσχημο της υπόθεσης είναι ότι ήταν σίγουρο ότι η πρωτεύουσα του Έβρου θα  αποκτήσει νέο δικαστικό μέγαρο καθώς τον Φεβρουάριο του 2020 η δημοτική αρχή είχε αποστείλει δελτίο τύπου σε όλα τα ΜΜΕ με τον τίτλο ” “Ναι” του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Γιάννη Ζαμπούκη για νέο Δικαστικό Μέγαρο στην Αλεξανδρούπολη”.

Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου ανέφερε πως “Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας υποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου δικαστικού μεγάρου και συμφωνήθηκε συνεργασία και στενή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάλυση και επεξεργασία όλων των επιμέρους ζητημάτων, αρχής γενομένης τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση φακέλου με το πλήρες πληροφοριακό υλικό. Επίσης, τονίστηκε η πιθανότητα παραχώρηση χρήσης του υπάρχοντος δικαστικού μεγάρου, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από τις αναγκαίες εργασίες ανακατασκευής του, σε τοπικούς συλλόγους για την ανάπτυξη πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων.”

Τελικά το “πράσινο φως” μετατράπηκε σε… κόκκινο!

Τα τρία cluster που χωρίστηκαν τα έργα είναι:

Στον πρώτο διαγωνισμό εντάσσονται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στον δεύτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ εντάσσονται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στο τρίτο γκρουπ εντάσσονται η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε Λαμία και Βόλο και η ανακατασκευή των κτιρίων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Η διάρκεια των ΣΔΙΤ θα είναι 30 έτη, εκ των οποίων τα πρώτα τρία χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Το κόστος σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 310 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο ιδιοκτήτης χώρων διασκέδασης και dj “Πιέρο”

editor

Τα δρομολόγια των κινητών αστυνομικών μονάδων

admin

Καβάλα: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμων μεταναστών

editor
19/04/2024 19:25